Societat

El Pla de l’Estany planta cara a la violència masclista

El 78% dels participants en una enquesta afirmen que han estat víctima d’algun tipus d’agressió masclista o LGTBIfòbica

S’aprova un protocol per als casos que es donen en espais públics i d’oci

El 78% de les prop de 700 persones que han participat en una enquesta al Pla de l’Estany asseguren que han estat víctima d’alguna situació d’agressió masclista o LGTBIfòbica. Més de la meitat dels participants a la consulta són dones i majoritàriament joves i de nacionalitat espanyola. En el treball, el concepte agressió és molt ampli, ja que inclou actituds com “mirada persistent” o “invasió de l’espai personal”, que de fet és el tipus més abundant (20%). Les altres agressions més habituals són “comentaris ofensius” (14%) i “frecs i tocaments sense consentiment” (6%). De víctimes de violació i d’intent de violació n’hi ha un 1%, respectivament.

On es produeix

Quant a espais on s’han produït les agressions, on se’n registren més són el carnestoltes de Banyoles (74 casos) i les festes majors (66, bàsicament a la de Banyoles, que és la més gran de la comarca). El carrer (47), el parc de la Draga (43), l’entorn de l’estany i la Caseta de Fusta (18), i el camp de futbol, el Club Natació Banyoles i els gimnasos (9) són els altres escenaris.

L’enquesta ha estat elaborada per l’empresa especialitzada Spora Sinergies com a treball previ a la redacció d’un protocol d’actuacions quan es produeixen situacions d’agressió masclista o LGTBIfòbica en espais públics i d’oci, impulsat pel Consell Comarcal i l’Agència Catalana de la Joventut. “Confirma les dades que teníem a nivell de Banyoles, recollides els anys que hi hem treballat”, manifesta la regidora Ester Busquets (que alhora és consellera comarcal). “Banyoles no és un lloc perillós, ni de bon tros. Però no podem obviar que tenim aquesta problemàtica existent arreu, no només a les ciutats més grans”, recalca.

El protocol

El document comarcal, que té de base un protocol circumscrit al municipi de Banyoles ja activat amb anterioritat, concreta què han de fer quan es produeix un cas les víctimes, els testimonis, els agents policials i sanitaris i el personal del Punt Lila i de serveis socials.

D’altra banda, en el treball s’hi fan una sèrie de propostes, com ara l’establiment de persones referents en centres d’ensenyament per assessorar i atendre víctimes; crear un espai de col·laboració i diàleg entre les administracions i la xarxa feminista del Pla de l’Estany; formar de manera específica sobre aquestes problemàtiques els professors i professionals de les activitats d’oci o dotar de més recursos el Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD).

El Consell Comarcal va aprovar el protocol en el darrer ple l i a partir d’ara cada ajuntament haurà de formalitzar la seva adhesió al protocol.

LA XIFRA

74
casos
havien tingut lloc en el carnestoltes de Banyoles, l’espai d’oci més assenyalat pels enquestats

LA FRASE

Banyoles no és un lloc perillós, però no podem obviar que tenim aquesta problemàtica
Ester Busquets
REGIDORA DE BANYOLES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona