Societat

Mor el bisbe de Girona Francesc Pardo als 75 anys

Portava setmanes ingressat per una insuficiència respiratòria provocada per una broncoaspiració

La missa exequial tindrà lloc aquest proper dilluns, 4 d’abril, a dos quarts de 12 del matí a la Catedral de Girona

Torrelles de Foix decreta dos dies de dol i celebrarà en els propers dies un ple extraordinari per proposar dedicar-li un carrer del municipi

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha mort aquesta matinada als 75 anys. Portava setmanes ingressata la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta per una insuficiència respiratòria provocada per una broncoaspiració. A partir de llavors, el seu estat de salut s’havia mantingut en una situació clínica crítica i de gran fragilitat, tot i algunes millores puntuals. Les complicacions de les darreres hores han estat la causa de la mort.Davant de la mort del bisbe, el vicari General, Mn. Lluís Suñer, ha adreçat una carta als diocesans, on ha agraït en nom de la diòcesi i de la família els esforços dels metges i tot el personal sanitari, així com les pregàries i les mostres d’afecte rebudes. També ha donat gràcies “per tot el que la diòcesi i tots nosaltres hem rebut del seu ministeri episcopal” i ha demanat a totes les parròquies que en les misses d’aquest proper diumenge es pregui pel bisbe. Francesc Pardo portava més de tretze anys al capdavant de la diòcesi. El Papa Benet XVI el va nomenar el 16 de juliol del 2008 i va prendre possessió del càrrec a mitjans d’octubre d’aquell mateix any. La missa exequial tindrà lloc aquest proper dilluns, 4 d’abril, a dos quarts de 12 del matí a la Catedral de Girona. El mateix dia hi haurà instal·lada una capella ardent a la Capella del Corpus de la Catedral, que estarà oberta des de les 8 fins a les 11 del matí.També s’ha obert una pàgina especial en memòria del bisbe Francesc, amb un llibre de condolences virtual, el seu perfil biogràfic i material audiovisual. El seu poble natal, Torrelles de Foix, també diu adeu al seu fill predilecte. L’Ajuntament ha decretat dos dies de dol i celebrarà en els propers dies un ple extraordinari per proposar dedicar-li un carrer del municipi.

El món polític, social i cultural lamenta la mort del bisbe de Girona Francesc Pardo

El món polític, social i cultural mostra el seu condol per la mort del bisbe de Girona, Francesc Pardo. Diversos consellers del Govern, com ara la titular de Justícia, Lourdes Ciuró, o la d’Exteriors, Victòria Alsina, han publicat a les xarxes el seu condol i envien una abraçada als familiars i a la comunitat cristiana. Per altra banda, Carles Puigdemont també ha lamentat la mort de Pardo a través de Twitter i l’ha recordat com “un bon bisbe, una bona persona i un bon amic”. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recordat el seu “respecte a les llibertats” i assegura que serà recordat com “un bon bisbe”. Per altra banda, el president de la conferència episcopal, el cardenal Juan José Omella també ha mostrat el seu condol a les xarxes.

Francesc Pardo va néixer a Torrelles de Foix (diòcesi de Sant Feliu de Llobregat/Alt Penedès) el 26 de juny del 1946. Va entrar al Seminari Menor de Barcelona i va cursar els estudis eclesiàstics al Seminari Major. Va obtenir la llicenciatura en Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Va ser ordenat capellà a la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès el 31 de maig de 1973. Va ser arxipreste de Vilafranca del Penedès (1979-1980), de l’Anoia (1980-1993) i de Granollers (1999-2004). Quan era rector de Sant Sadurní d’Anoia, entre els anys 80 i finals dels 90, va fundar una cooperativa que va edificar 70 habitatges socials al barri de la Vilarnau.

Entre el 1993 i el 1995 va ser membre de la comissió diocesana per a la preparació del Concili Provincial Tarraconense i membre d’una ponència. El 16 de juliol del 2008, el Papa Benet XVI el va nomenar bisbe de Girona en substitució de monsenyor Carles Soler.

A favor del diàleg

De caràcter afable, Francesc Pardo va destacar per les seves homilies de to conciliador durant el procés sobiranista. Ja al 2012 va mostrar-se a favor que es conegués la voluntat dels ciutadans sobre el seu “futur polític i social”. I un any més tard, va ser el primer bisbe català a demanar perdó pels “insults i menyspreus d’una cadena de televisió vinculada als Bisbes” (en referència a 13TV).

Sempre mostrant-se a favor del dret a decidir, Francesc Pardo va demanar que hi hagués “acords i negociació” després del referèndum de l’1-O, mostrant-se preocupat per la situació que es vivia a Catalunya. I el 2019, durant l’homilia de Sant Narcís, va demanar l’alliberament dels presos polítics i va apel·lar a la misericòrdia per cercar solucions, dialogar i “afermar la convivència”.

A més d’estar al capdavant de la diòcesi de Girona, dins la Conferència Episcopal Espanyola Francesc Pardo també era membre del Consell d’Economia i de la Comissió Episcopal per a la Pastoral Social i promoció humana. I dins la Conferència Episcopal Tarraconense, era bisbe delegat del Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l’Art Sagrat (SICPAS).

El 26 de juny de l’any passat, amb motiu dels seus 75 anys i com marca el dret canònic, Francesc Pardo havia presentat la renúncia al Papa Francesc. De moment, però, encara no havia estat substituït al capdavant de la diòcesi.

Ingrés a la UCI

Francesc Pardo ha mort aquest dijous a la nit a l’hospital Josep Trueta de Girona havent rebut els Sants Sagraments i la Benedicció Apostòlica. Des del 3 de març passat, el bisbe havia ingressat a la UCI per un xoc sèptic provocat per broncorespiració.

A partir d’aleshores, el seu estat de salut s’havia mantingut en situació clínica crítica i de gran fragilitat, tot i algunes millores puntuals. Les complicacions de les darreres hores a conseqüència del xoc sèptic han estat la causa de la mort.

Arran del decés, el vicari general, monsenyor Lluís Sunyer, ha adreçat una carta als diocesans, on ha agraït en nom de la diòcesi i de la família els esforços dels metges i tot el personal sanitari, així com les pregàries i les mostres d’afecte rebudes. També ha donat gràcies “per tot el que la diòcesi i tots nosaltres hem rebut del seu ministeri episcopal” i ha demanat a totes les parròquies que en les misses d’aquest proper diumenge es pregui pel bisbe.

Així mateix, i d’acord amb el Codi de Dret Canònic, s’ha convocat el Col·legi de Consultors, que en situació de seu vacant assumeix el govern de la diòcesi. Aquest òrgan haurà d’elegir en els propers dies un Administrador Diocesà, que per tal que regeixi interinament la diòcesi en absència de bisbe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre