Societat

La vacuna contra la covid d’Hipra sortirà al mercat al maig o al juny

L’Agència Europea de Medicaments ja ha donat llum verd a la vacuna, feta als laboratoris d’Amer

La ministra Morant diu que serà més eficaç contra noves variants

La vacuna contra la covid-19 dels laboratoris catalans Hipra es podria començar a comercialitzar a finals de maig o a principis de juny, segons va dir ahir la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, després d’explicar que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat llum verd a la vacuna fabricada per la farmacèutica d’Amer.

“L’empresa assenyala que si tot va bé a finals de maig o a principis de juny l’EMA donarà l’autorització per a la seva comercialització i es podrà començar la producció, que ja està llesta”, va dir Morant en una entrevista a TV3. “Hipra és un exemple d’èxit de col·laboració publicoprivada i de reconversió d’una empresa líder en vacuna veterinària cap a la vacuna humana”, va recordar Morant, que va explicar que el Ministeri de Ciència ha destinat 18 milions per al desenvolupament i la producció de la que seria la primera vacuna de l’Estat espanyol, que actualment es troba en fase de revisió contínua per part de l’Agència Europea de Medicaments.

La ministra va destacar fa uns dies que la vacuna d’Hipra ha aconseguit uns resultats clínics i preclínics “molt bons”, i, segons va dir, “és més segura i més eficaç en la resposta immunològica, no només en relació amb la covid-19 sinó també amb les variants més recents com l’òmicron”. “Desitgem molt d’èxit a Hipra amb una vacuna que presenta molts avantatges respecte a les que ja ens han inoculat”, va dir ahir. I va recordar que el fet que no necessiti ser congelada facilita la logística.

La vacuna d’Hipra, doncs, s’afegeix a les que s’han anat posant fins ara; les més conegudes són la Pfizer-BioNTech (americana i alemanya), l’anglesa AstraZeneca o l’americana Moderna. També la Johnson & Johnson (J&J/Janssen).

A Catalunya, segons l’Idescat, s’han posat ja 15,7 milions de vacunes contra la covid-19. El 3 d’abril, hi havia 6.494.275 persones vacunades amb la primera dosi i 6.387.555 vacunades amb la segona i, per tant, amb la pauta completa, el 82,72 per cent de la població catalana. Hi ha 3,3 milions de persones amb la pauta de reforç.

LA FRASE

La vacuna d’Hipra és més segura i més eficaç en la resposta immunològica davant noves variants
Diana Morant
ministra de ciència i innovació

LA XIFRA

18
milions
d’euros ha invertit l’Estat en el desenvolupament de la vacuna, una aposta publicoprivada.

290.000 euros per al fons de vacunació global

El Departament d’Acció Exterior ha anunciat una nova aportació de 290.000 euros al mecanisme Covax, una iniciativa multilateral per a la distribució equitativa de les vacunes contra la covid-19. Es tracta de la mateixa quantitat de diners que el govern va aportar a aquest organisme el 2020. El mecanisme Covax, una iniciativa impulsada per l’Aliança GAVI (Aliança Mundial per a la Immunització i la Vacunació), juntament amb la Coalició per a les Innovacions en Preparació per a Epidèmies (CEPI) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha fet arribar fins ara 1,2 milions de dosis de la vacuna a països amb baixos ingressos. “Ara que les vacunes estan disponibles, és essencial assegurar més recursos per al mecanisme Covax”, ha expressat la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina. L’objectiu és recaptar 5.000 milions de dòlars per a una nova roda de finançament de Covax, per tal que la vacuna arribi a centenars de milions de persones, sobretot al sud global, que no hi han tingut accés. El propòsit és arribar al 70% de la població mundial vacunada aquest estiu. Per GAVI, aquest percentatge permetria evitar un milió de morts l’any que ve i reduir a la meitat els costos econòmics de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia