Societat

L’ONU estudiarà a l’Ebre el repte del canvi climàtic

El conseller Jordi Puigneró signa un conveni a Nova York

Les Terres de l’Ebre és el territori escollit per l’Organització de Nacions Unides (ONU) per fer una prova pilot per analitzar reptes de la zona com el canvi climàtic, el despoblament, l’escenari post-nuclear i el turisme sostenible.

L’organisme de Nacions Unides per als assentaments urbans, ONU-Hàbitat, estudiarà l’ecosistema de municipis i la diversitat de les quatre comarques ebrenques en el primer estudi que no se centra en una ciutat en concret.

El Govern ha viatjat a Nova York per firmar un conveni amb l’ens que rebrà 300.000 euros públics l’any durant els pròxims quatre exercicis. L’objectiu del projecte és proposar recomanacions per fer front al futur de la regió i crear una eina d’anàlisi aplicable a altres entorns similars.

El vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, s’ha desplaçat als Estats Units per rubricar l’acord amb la directora executiva d’ONU-Hàbitat, Maimunah Mohd Sharif. “És un ecosistema que ens permet treballar d’una forma integral i això ha estat molt ben vist per l’ONU i per això el primer programa d’un territori serà a les Terres de l’Ebre”, ha dit Puigneró, abans de trobar-se amb Sharif.

El conseller ha remarcat la importància d’aquest conveni i ha recordat que no tot passa en una ciutat sinó que cal contemplar ecosistemes de municipis ancorats en un territori molt divers.

La raó per la qual el Govern i ONU-Hàbitat han triat les Terres de l’Ebre és perquè consideren que és la zona que facilita la comparació amb altres regions, pels reptes de l’ecosistema del Delta, per la presència de centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, pel despoblament de les comarques d’interior i perquè és una zona on conviuen economia tradicional amb noves oportunitats econòmiques com les que ofereix el teletreball i la nova economia digital.

L’anàlisi del Montsià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Baix Ebre que farà l’organisme de l’ONU es dividirà en diferents fases. En un inici es recollirà informació dels elements territorials i urbans –aigua, infraestructura, estructura social, etc– amb uns indicadors que s’han aplicat a escala ciutat i que ara s’hauran de treballar en un conjunt de municipis.

Més tard, hi haurà un procés d’anàlisi i d’elaboració d’una diagnosi per acabar tenint accions concretes d’implementació al territori. “L’objectiu final és accelerar accions en aquesta dècada fins al 2030”, ha dit Rosa Suriñach, membre de l’oficina d’ONU-Hàbitat a Barcelona.

La iniciativa vol reforçar els governs locals i, d’altra banda, desenvolupar una eina digital de diagnosi exhaustiva d’una regió que desprès es farà servir “com a referent per altres territoris del món” amb reptes semblants, ha explicat Maria Galindo, directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, que qualifica el projecte de “gran oportunitat”.

Per fer possible aquest projecte, la Generalitat destinarà 1,2 milions d’euros a ONU-Hàbitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona