Societat

DOSSIER

Masculinitat sense tòxics

Proliferen els espais que ajuden a construir una nova manera de ser home

Qüestionar el model hegemònic és un procés complex

La transformació personal és entesa com el gran motor del necessari canvi social

Relacions sanes i justes amb un mateix i amb l’entorn és l’objectiu

La nova onada feminista està interpel·lant els homes, i queda moltíssima feina per fer, però cada dia són més els que prenen consciència que per aconseguir un món més igualitari han de mirar cap endins. Detecten els privilegis que el sistema els atorga pel fet de ser homes i hi renuncien, però també s’adonen de l’impacte que el patriarcat ha tingut en la construcció de la seva identitat, marcada per la negació de les emocions i el contacte físic i l’exaltació de la competitivitat, el poder i la força. El moviment té nom –el que genera més consens és el de “masculinitats alternatives”–, però més enllà de l’etiqueta el que hi ha és una intensa feina per desconstruir tot allò après, interioritzat i normalitzat i poder treballar així per aconseguir relacions més sanes, justes i igualitàries tant amb les dones com amb un mateix, els altres homes i l’entorn. En els darrers cinc anys, i coincidint amb el moviment #MeToo i l’empoderament femení dels últims 8-M, han proliferat a casa nostra els espais que acompanyen aquesta profunda revisió d’estereotips. Entre les propostes, destaquen els grups d’homes. Homes que es troben regularment per desaprendre i reconstruir junts. Tenen clar que la transformació personal és la base del canvi social.

“Molts homes hem crescut aprenent uns models de masculinitat imposats i estereotipats, una manera de ser home que ens nega el contacte amb el nostre món emocional al mateix temps que ens educa per exercir violència vers les dones, les altres identitats i nosaltres mateixos. Molts ens pensem que som com som per naturalesa, de manera innata, però això no és així, sinó que sovint estem reproduint els mandats de la masculinitat que hem après a través de la societat en què hem crescut”, reflexionen Dani Rius i Cesc Laporta, fundadors d’El Taller, entitat especialitzada en masculinitats diverses i perspectiva de gènere. Laporta explica que cada cop s’apropen més homes a les activitats que proposen, “gràcies al feminisme, que en el seu discurs actual ja no diu a les dones que han de vigilar a la nit, sinó que posa la mirada en els homes i deixa clar que el que cal és educar-los perquè no siguin agressors; aquest gir del discurs és molt interessant, perquè el que fa és interpel·lar directament els homes”.

Laporta reconeix que el perfil d’homes que avui dia es qüestionen la masculinitat és encara massa homogeni, però que es va ampliant, i aquest és el veritable repte: “La idea hegemònica del que és ser home no inclou la diversitat; hi ha molts homes que no poden complir amb els requisits de la masculinitat patriarcal i estan doblement exclosos, com els homes trans, amb diversitat funcional o racialitzats.”

Porta d’accés

A El Taller acompanyen grups d’homes estables, però tenen formats de tot tipus i ara estan enllestint les “píndoles de masculinitats”: “Hem deixat votar els temes que més interessen, que han estat els relacionats amb la sexualitat, com ara la prostitució i la pornografia, i en farem sessions monogràfiques. Entenem que poden ser una porta d’entrada per a homes a qui el discurs de les masculinitats alternatives els queda encara lluny i no s’aproparien si parléssim directament, per exemple, dels homes i el treball de cures”, avança Laporta.

Rai Crespí, antropòleg i terapeuta Gestalt fundador de l’espai d’acompanyament terapèutic i pedagògic especialitzat en la condició masculina EntreHomes, certifica que per fer aquesta revisió profunda de la masculinitat cal anar a pams. “Quan he intentat parlar directament de privilegis i feminisme a homes que acaben d’arribar, em trobo amb moltes resistències, perquè molts se senten atacats o dolguts. Per això, en els grups d’homes el primer any posem atenció als costos i als danys que ens ha generat el patriarcat.”

“Un cop recuperat el contacte amb les emocions, el cos, el cor i l’escolta amb pràctiques saludables entre nosaltres, els homes estem preparats per començar a revisar els nostres privilegis i el dany que causem amb més disponibilitat”, reflexiona Crespí. Finalment, ja en el tercer any, EntreHomes proposa “posar les masculinitats al servei de la vida” a través d’un seguit de pràctiques amb vocació social.

En procés

“Està aprenent a veure’s a si mateix com un ésser sensible, afectiu i, sobretot, vulnerable”, “intenta anar superant la por i el rebuig davant de situacions de proximitat i complicitat amb altres homes”, “avança en un procés de renovació de la seva sexualitat” i “manté una actitud de canvi en les seves relacions amb les dones, sobre les quals ja no tolera cap tipus de desigualtat per raó de gènere” són alguns dels deures del decàleg d’Homes Igualitaris, associació que treballa des de fa anys per denunciar les desigualtats que pateixen les dones i que també “limiten” els homes. Lluc Pagès, docent i educador social, forma part de la seva junta, i remarca que és molt important que hi hagi espais que guiïn els homes en aquest procés de canvi. “Els estereotips de gènere són estructures que portem molt interioritzades i qüestionar-los ens deixa a la intempèrie, perquè ens qüestionem d’on venim, el que hem fet, del que ens responsabilitzem i del que no... Per això, per fer aquesta rendició de comptes, calen espais de seguretat i amb perspectiva de gènere i feministes”, destaca.

Pagès constata el gran augment a casa nostra del nombre d’activitats i grups d’homes amb perspectiva de gènere dels últims quatre o cinc anys, però alerta que, com sempre que un moviment social guanya força, també està en auge l’altre extrem, homes que se senten atacats i intenten legitimar encara més la retrògrada i tòxica masculinitat patriarcal. “Tenim feina per a diverses generacions”, avisa.

LES FRASES

El gir del discurs feminista és molt interessant, perquè interpel·la directament els homes
Cesc Laporta
educador social
En els grups d’homes parlem dels privilegis però també del dany que ens ha generat el patriarcat
Rai Crespí
terapeuta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró