Societat

Barcelona pacta un pla de rescat amb els quiosquers

Els punts de venda de diaris i revistes només estaran obligats a destinar el 51% de l’espai a la venda de premsa

Els quioscos podran tenir caixers, vendre cafè i entrades d’espectacles

Pla de rescat per als quioscos de la ciutat de Barcelona. La progressiva disminució de la venda de publicacions de paper ha portat l’Ajuntament de la ciutat i les associacions professionals del sector a pactar un nou model de negoci que permeti als quioscs continuar la seva activitat.

A partir d’ara, aquests punts de venda especialitzats només hauran de dedicar el 51% de la superfície a la venda de premsa, percentatge que fins ara era del 81%. La disminució de la venda de paper anirà acompanyada de la incorporació de noves activitats de negoci que permetin la viabilitat d’aquestes petites empreses.

El mapa dels quioscos de premsa a la ciutat de Barcelona revela de manera clara la crisi d’aquest sector. Ara per ara hi ha 322 quioscos dels quals només 259 estan en actiu. Dels 53 que tenen la persiana abaixada, n’hi ha 31 que seran retirats del carrer abans que acabi el mandat, el maig de l’any vinent. La resta són susceptibles de ser adjudicats una altra vegada als que hi estiguin interessats.

El districte de Sant Martí és on hi ha més quioscos tancats, 30, mentre que el de l’Eixample, amb 87, és on n’hi ha més en funcionament. A Ciutat Vella no n’hi ha cap de tancat dels 35 que hi ha adjudicats.

El programa de renovació de l’activitat dels quioscos es farà a dues velocitats. En primer lloc s’aplicaran uns canvis que no requereixen modificar cap normativa, i d’aquí mig any s’aplicarà la resta de novetats que sí que requereixen una aprovació del ple.

Entre les que es posaran en marxa més ràpid, en el termini de tres mesos, hi ha la possibilitat que els quioscos actuïn com a punt de recollida de mercaderies, funcionant com a bústia en l’estratègia de distribució coneguda com a última milla.

Una de les novetats serà permetre la incorporació d’un caixer automàtic dins l’estructura del quiosc. De moment s’està negociant amb una empresa del sector que ja té en projecte posar-ne 125.

Dins del terreny de l’aplicació de les noves tecnologies, els quioscos també podran tenir terminals de venda d’entrades d’esdeveniments, ser punt de recàrrega de mòbils i base per al desplegament de les antenes de tecnologia 5G. Una de les novetats que s’incorporaran de manera ràpida és la modificació d’horaris amb la idea de flexibilitzar-los.

Per a més endavant, amb una reforma de normativa que haurà d’aprovar el ple, quedarà la modificació del percentatge de venda de paper, que quedarà fixat en el 51%. També es modificarà la norma actual per permetre que els quioscos venguin cafè per emportar-se i aliments envasats, sense permetre en cap moment la possibilitat de manipular aquests aliments.

De la mateixa manera es permetrà ampliar l’espai destinat a publicitat, que avui és només en tres cares del quiosc, i es plantejarà la relació d’aquests punts de venda amb el programa Vincles de l’Ajuntament, que monitora les persones grans que viuen soles.

LA XIFRA

322
quioscos
hi ha avui a Barcelona, dels quals 53 estan tancats i, d’aquests, 31 seran retirats aviat del carrer


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona