Societat

Torna la normalitat en la diada dels raiers a la Pobla de Segur

Tres embarcacions fetes de troncs de fusta han baixat amb sis tripulants cadascuna per la Noguera Pallaresa

S’ha recuperat la tradició “com les d’abans de la pandèmia”

La Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa torna a ser aquest cap de setmana la gran festa dels Pirineus d’abans de la pandèmia. Per celebrar la tornada a la normalitat, aquest dissabte van oferir una baixada inèdita per un dels trams més espectaculars del congost de Collegats i aquest diumenge han fet la tradicional baixada de prop de sis quilòmetres, que transcorre el riu des de la presa de la Llania fins al Pont de Claverol. Divuit tripulants han baixat pel riu a bord de tres embarcacions fetes de troncs de fusta, tal com es construïen antigament. Totes han arribat al destí. L’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa rendeix així homenatge a l’antic ofici del transport de la fusta pels rius, en la 44ena edició de la Diada.

La presidenta de l’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau, ha destacat la tornada a la normalitat després de la pandèmia. “No hem deixat mai de baixar els rais, però enguany l’hem agafat amb més força, amb una baixada especial i organitzant una gimcana raiera”.

La baixada inèdita a la que es refereix és la que van fer aquest dissabte per un dels trams més espectaculars i inspiradors del congost de Collegats. Fa més de cent anys que l’Argenteria, la paret de roca que tant va inspirar les obres d’artistes com Verdaguer o Gaudí, no havia vist passar un raier, des que l’ofici va desaparèixer. És un tram amb més dificultat tècnica degut a l’acanalament del riu, l’augment de la velocitat de l’aigua, la gran quantitat de revolts i remolins i la profunditat, però els joves raiers de La Pobla de Segur es van preparar navegant-lo els dies previs a la festa amb rafting.

Dalmau, que ha baixat aquest diumenge amb el primer dels tres rais, reconeix que durant el recorregut tens molts sentiments alhora, com tensió i nervis, però sobretot emoció.

Roger Plana fa cinc anys que baixa amb el rai i destaca que cal mantenir aquesta tradició per commemorar un ofici antic i perquè la Diada crea “molta germanor al poble”. “Durant la pandèmia, a la festa li faltava alguna cosa i enguany ja venim amb moltes ganes i torna la festa en el seu màxim esplendor”, destaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES