Societat

Una obra a Sabadell posa al descobert un gran aqüeducte romà

La troballa s’ha produït durant la construcció d’un centre comercial

És el segon canal soterrat més important del país

Els treballs de construcció d’un centre comercial a l’entorn del paratge de Sant Pau de Riu-sec de Sabadell han permès descobrir una important troballa arqueològica, concretament un aqüeducte romà subterrani d’uns 150 metres de longitud que, amb aquestes dimensions, seria el segon més important de Catalunya. La de Sant Pau de Riu-sec ja està considerada una àrea d’expectativa arqueològica, amb un jaciment al voltant de l’antiga església que reuneix restes que es remunten a l’època romana republicana del segle II aC. Amb aquests antecedents, es van fer estudis geològics previs als treballs de moviment de terres previ per alçar el centre comercial, que ja van permetre localitzar un espai soterrat que tot feia pensar que era una galeria. “Es tractava d’un cuniculus, que té una funció especifica de dur aigua neta procedent d’una font, un riu o una riera a una destinació, com ara una vil·la romana situada no sabem ben bé on”, explica Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història de Sabadell (MHS). El resultat ha estat la descoberta d’un aqüeducte subterrani de 60 centímetres d’ample i un metre d’alt, espai suficient perquè els seus constructors treballessin la cavitat de manera manual. Se n’ha trobat l’inici, però no el final, ja que les construccions que s’han fet en altres èpoques poden haver destruït la continuïtat lineal, si bé no es descarta que n’hi hagi més trams més endavant. “En el traçat hi hem trobat diversos pous que servien tant per facilitar la seva construcció com per garantir que s’hi pogués accedir per tal d’assegurar que l’aigua hi circulés correctament sense que col·lapsés”, explica Ribé.

La troballa de l’estructura va fer aturar els treballs per poder examinar la construcció sota terra i fer-ne els estudis arqueològics corresponents. La dimensió de la construcció, 150 metres de longitud, la converteix en la segona més important trobada mai a Catalunya, darrere de la de Tarragona, corresponent a la capital imperial, de la qual s’han localitzat uns 300 metres.

L’objectiu ara és treballar de manera conjunta amb la propietat dels terrenys per conservar un 20 metres de l’estructura, la segona d’aquestes característiques que es troba a la capital vallesana, i fer-la accessible al públic. Tot i que encara està per definir el projecte, es preveu situar-lo a l’espai destinat a l’aparcament del centre comercial, amb l’objectiu de garantir-hi l’accés a tothom que el vulgui veure des de fora, i obrint-lo de manera concertada a visites.

LA XIFRA

150
metres
de longitud es calcula que té l’aqüeducte, que s’ha trobat a l’entorn del jaciment de Sant Pau de Riu-sec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona