Societat

La Festa dels Setges de Girona homenatjarà les heroïnes de Santa Bàrbara

Unes 200 dones es van erigir en aquesta companyia per donar suport a les unitats armades i assistir els ferits

La festa tindrà lloc aquest dissabte

La 14a edició de la Festa dels Setges de Girona, que se celebrarà dissabte que ve, homenatjarà les heroïnes de Santa Bàrbara. Una vuitantena de persones participaran en la recreació del Gran Dia de Girona, a començaments del segle XIX, quan la ciutat es va alçar contra l’ocupació francesa amb una defensa aferrissada. L’esdeveniment és organitzat per l’Associació Girona 1809 amb el suport de l’Ajuntament de Girona i la col·laboració de la sala Ferran Agulló, la Generalitat de Catalunya, El Baluard, ANE i Pedres de Girona.

Tal com va recordar M. Àngels Cedacers, regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, les heroïnes de Santa Bàrbara s’identificaven amb una cinta vermella lligada sobre el colze esquerre. La seva funció era participar en l’organització i l’avituallament dels defensors de la ciutat. “Visualitzar aquestes dones eficients i valentes, molt ben organitzades entre elles, i explicar la seva història és el nostre compromís, perquè elles també hi eren”, va explicar la regidora en la presentació de la Festa dels Setges.

La història d’aquest grup de dones es remunta al 28 de juny de 1809, quan es va erigir una companyia que n’agrupava 200 sota la invocació de santa Bàrbara. Es dedicava al suport de les unitats armades duent-los aigua i pólvora i assistint els ferits. Dues de les seves comandantes eren Maria Àngela Bivern i Raimunda Nouvilas. La dedicació d’aquestes dones els va merèixer, més endavant, el reconeixement popular d’heroïnes de Santa Bàrbara. “Les dones sempre han tingut un paper important, malgrat que sovint hagin estat invisibilitzades. És imprescindible reivindicar-les i valorar la importància de les cures, abans i ara”, va dir la delegada del govern Laia Cañigueral en la presentació.

L’activitat començarà dissabte a les 12.30 h amb la desfilada dels participants en la recreació dels setges napoleònics. Faran un recorregut des de la plaça de Pompeu Fabra fins a la plaça de la Independència, amb una aturada a la plaça del vi per homenatjar la bandera de la Croada Gironina. Al final de la desfilada es farà un parlament de benvinguda amb una salva d’honor davant el monument. A la tarda, entre les 17.30 i les 18 h, hi haurà diverses activitats obertes al públic a la rambla de la Llibertat.

Tot seguit, a les 18.30 h, hi haurà la recreació de la batalla del Gran Dia de Girona, que partirà de la plaça dels Jurats i continuarà pel passeig Arqueològic, el portal de Sant Cristòfol, Torre Gironella i la caserna dels Alemanys.

LA FRASE

Visualitzar aquestes dones eficients, valentes i molt ben organitzades és el nostre compromís
M. Àngels Cedacers
REGIDORA DE CIUTADANIA I DINAMITZACIÓ DEL TERRITORI


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA