Societat

Iran

Centenars de persones es concentren a la tomba d’Amini

La jove va morir fa quaranta dies, una data que marca el final del període de dol

També hi ha protestes a diverses universitats del país

Centenars de persones s’han concentrat aquest dimecres a la tomba de la jove Mahsa Amini amb motiu del final del dol. Amini va morir a mitjan setembre després de ser detinguda per la Policia de la Moral, que la va arrestar per dur mal posat el vel islàmic.

La cerimònia del quarantè dia de la mort d’Amini se celebra al cementiri d’Aichi, a la ciutat de Saqez, al Kurdistan iranià, d’on era originària la jove de 22 anys, ha confirmat l’agència oficial ISNA.

En la cultura xiïta de l’Iran té una gran importància rememorar el difunt 40 dies després de la seva mort, una data que marca el final del dol de la família. El ritu funerari s’està celebrant tot i que l’oficina del governador provincial va avançar que “la família no celebrarà la cerimònia”.

Dotzenes de persones han cridat la consigna “dona, vida, llibertat” i moltes dones s’han retirat i fet onejar els seus vels. Altres lemes que s’han escoltat al cementiri han estat “mort al dictador”, en referència al líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei.

L’agència ISNA explica que la cerimònia transcorre de “forma pacífica”, “sense cap tipus de conflicte o tensió amb les forces policials presents als carrers de la ciutat”. L’agència estatal també ha negat que s’hagin tancat les carreteres fins a la necròpoli.

No obstant això, activistes a les xarxes socials han compartit informació i vídeos que contradiuen aquestes afirmacions.

Col·lectius d’activistes van convocar ahir protestes per aquest dimecres coincidint amb el quarantè dia de la mort d’Amini. “Cridem tothom a manifestar-se als barris de les universitats i els basars des de les 11 del matí”, va demanar el col·lectiu de Joves dels barris de Teheran. La crida s’ha seguit aquest matí a diverses universitats, on s’han viscut protestes, igual que en dies anteriors.

Amini va morir el 16 de setembre després de ser detinguda tres dies abans per la Policia de la moral per portar mal posat el vel islàmic. Des d’aleshores se succeeixen les protestes, que són durament reprimides per les forces de seguretat.

Al seu enterrament, celebrat un dia després, hi van acudir centenars de persones i moltes dones es van treure els seus vels. La jornada va acabar amb protestes que van ser reprimides per les forces de seguretat.

Les mobilitzacions són protagonitzades sobretot per joves i dones al crit de “Dona, vida llibertat!”. També s’hi escolten consignes contra el govern i s’hi cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica, una acció impensable fins no fa gaire.

Les universitats s’han convertit en un dels principals punts de les manifestacions, en les que han mort almenys 108 persones, segons l’ONG Iran Human Rights, amb base a Oslo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EL TEMPS
Servei Meteorològic de Catalunya

Un front poc actiu i temperatura més alta

barcelona
Societat

Un grup de joves fan un mural per a la diversitat funcional

Girona

Catalunya reutilitzarà el 2027 el mateix volum d’aigua que necessita l’àrea metropolitana durant 1 any

barcelona
medi ambient

Acció perquè els visitants no s’enduguin les pedres típiques de Cadaqués

cadaqués (alt empordà)
Societat

Sis restaurants de Barcelona i dos de Palamós s’uneixen per a potenciar la restauració sostenible

Girona
societat

L’estat avança en la tramitació de la línia de MAT entre Grañén i Pierola

BARCELONA
TRADICIONS

El bestiar porcí, a l’Agenda del Pagès 2024

girona
vimbodí i poblet

Talen 45 ha de pins al bosc de Poblet per la sequera

vimbodí i poblet
Societat

Un robot que sigui com jo

BARCELONA