Societat

Raimon fa memòria als desmemoriats

Barcelona

Raimon va posar ahir l'única nota reivindicativa a la jornada de portes obertes del castell de Montjuïc, un enclavament militar històricament utilitzat per bombardejar o reduir per la força la ciutat de Barcelona i lloc d'afusellament d'anarquistes i republicans des de finals del segle XIX. El cantautor de Xàtiva va fer un concert gratuït a pocs metres del fossat de Santa Eulàlia, un lloc carregat de simbolisme per a la història de Catalunya. El 1940, el mateix any en què Raimon va néixer, hi va ser afusellat el president Lluís Companys després de ser lliurat a Franco per la Gestapo.

Raimon va encetar el recital amb Quan jo vaig nàixer, una cançó que juntament amb la de Quatre rius de sang li van servir per fer una hora de memòria històrica cantada en una festa desmemoriada i volgudament festiva. Abans d'iniciar el recital Cançons al castell, Raimon va aprofitar per recordar Ferrer i Guàrdia, pedagog que hi va ser afusellat sense proves l'octubre del 1909, i moltes altres persones que hi van morir per les seves idees i creences al llarg del segle XX.

L'emotiu concert va contrastar amb el desconeixement generalitzat de la història del castell per part dels visitants, la majoria dels quals el veuen només com un nou recinte lúdic guanyat per a la ciutat. Només alguns, una minoria, buscaven durant la jornada de portes obertes veure els escenaris d'uns fets tràgics que formen part de la seva pròpia història. No és estrany, ja que el mateix alcalde Hereu va atrevir-se ahir a demanar ahir girar full en la història del recinte.

Una dona a la sortida del recinte es lamentava que al matí els tiquets de la fideuà es lliuraven al mateix lloc on hi ha el monument a Companys, amb la qual cosa les aglomeracions de gent per recollir-los impedien apropar-s'hi ni de lluny.

Sense l'estàtua de Franco
Altres es queixaven que el museu militar estava tancat i també de les cues que es trobaven arreu, fins i tot per anar al lavabo. "Hem fet més de mitja hora de cua per entrar. Si ens ha agradat? Sí, coneixem bé el castell. El que ens ha agradat més de tot és que hi hagin tret l'estàtua del Generalísimo. Ara bé, s'hauria pogut preveure la gran afluència de gent. Com a mínim, hauria calgut tot un cap de setmana de portes obertes", afirmava Joan Manyoses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona