Societat

El diccionari incorpora ‘feminicidi’ i ‘per collons’

L’Institut d’Estudis Catalans afegeix aquest any 21 noves paraules i fa 640 modificacions

L’entitat anuncia que el 2023 publicarà el nou volum en línia

Neologismes com ara negacionisme, així com cisgènere, feminicidi, metabolitzar, resilient, trans i transidentitat són algunes de les 21 paraules que s’han incorporat a la versió en línia del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), així com setanta locucions més, moltes de col·loquials, com ara per collons, i un be negre amb potes rosses i de merda.

La secretària de la Secció Filològica i membre de la comissió de Lexicografia de l’IEC, Mercè Lorente, al costat dels membres de la Secció Filològica Magí Camps i Màrius Serra, van presentar ahir les novetats d’aquest any, que han suposat la modificació de 640 paraules més, que ja es poden consultar. Lorente va recordar que el que motiva la inclusió de noves paraules o les modificacions, que suposen addicions, esmenes o supressions que poden afectar la categoria gramatical, els exemples o les definicions, té a veure amb les converses en el si de la Secció Filològica, però també prové del Termcat i dels mateixos parlants.

Discurs d’igualtat

D’altra banda, en aquesta ocasió hi destaquen les novetats que tenen a veure amb la “revisió sistemàtica del discurs d’igualtat”, que s’ha abordat juntament amb el Departament d’Igualtat i Feminismes. Magí Camps va assenyalar que, a més dels ja citats, altres articles que s’han afegit al corpus del diccionari són acotxador/a –que té a veure amb l’àmbit dels castellers–, cis, metabolitzar, transidentitat i cisgènere.

Pel que fa a les modificacions de termes, va avançar que aplicació és la paraula que serveix per “evitar” l’anglicisme app, mentre que, a bipolar, s’hi especifica que té a veure amb una malaltia amb “episodis depressius i maníacs”. De les setanta locucions afegides, també criden l’atenció les expressions i un be negre o i un be negre amb potes rosses (denota un fort desacord), així com importar un rave (provocar una indiferència absoluta), agafar algú pels ous (agafar algú pels collons), estar fins als ous d’algú o d’alguna cosa (estar-ne fart), de pet (anar-se’n de cap a algun lloc) i amb els pixats al ventre (desprevingut).

Durant l’acte es va comunicar que està en fase de revisió el nou Diccionari essencial de la llengua catalana, que es podrà consultar pròximament solament en línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena