Societat

Partidaris de Bolsonaro assalten el Congrés, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto

Demanen un cop militar al Brasil

Lula assegura que els assaltants dels poders federals “pagaran amb la força de la llei aquest gest antidemocràtic”

Milers de persones s’han manifestat aquest diumenge a Brasília contra el president del país, Luiz Inácio Lula da Silva, i a favor del ja expresident del país Jair Bolsonaro. Segons diversos mitjans locals, centenars d’aquests manifestants han superat el perímetre de seguretat del Congrés del Brasil i han ocupat la seu del poder legislatiu federal, on han fet algunes destrosses. Posteriorment, també han assaltat el Tribunal Suprem i han reclamat una intervenció militar per derrocar Lula da Silva, que va prendre possessió diumenge passat, 1 de gener. El flamant president va guanyar les darreres eleccions però des dels comicis hi ha hagut protestes de seguidors de Bolsonaro que no han acceptat la derrota i diverses crides a un cop militar.

L’assalt recorda el que partidaris de l’expresident dels Estats Units Donald Trump van protagonitzar el 6 de gener de 2021 contra la victòria de Joe Biden a les eleccions presidencials. Aleshores, diverses persones van irrompre al Congrés, a Washington, en una acció que va acabar amb cinc persones mortes. Aquella acció encara influeix sobre la política nord-americana i va propiciar un judici polític contra Trump que finalment no va prosperar.

Lula assegura que els assaltants dels poders federals “pagaran amb la força de la llei aquest gest antidemocràtic”

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva ha assegurat que els assaltants que aquest diumenge han ocupat el Congrés del Brasil, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, seu de la presidència, “pagaran amb la força de la llei aquest gest d’irresponsabilitat i antidemocràtic”. En una intervenció pública des de São Paulo, on és de visita, s’ha referit als manifestants de Brasília com a “feixistes fanàtics” i ha avisat que seran “trobats i castigats”. També els membres de les forces de seguretat que hi hagin col·laborat i els organitzadors de la marxa, ha advertit, que “no poden quedar impunes”.

Lula ha decretat la intervenció per part del govern federal del districte de Brasília i ha denunciat la innació per “incompetència, mala voluntat o mala fe” de la policia del districte federal, que “estava guiant” els manifestants, ha dit. Alhora, ha responsabilitzat dels fets el seu antecessor i rival, Jair Bolsonaro, que és fora del país i a qui ha retret que no assistís a la seva presa de possessió diumenge passat, 1 de gener. “Va fugir per no col·locar-me la faixa”, ha criticat, i l’ha titllat de “genocida”. També ha explicat que tornarà a Brasília i que té intenció de visitar les tres institucions.

Ha lamentat també que els assaltants “com autèntics vàndals” han entrat a les tres seus “destruint el que s’han trobat davant”. “Han fet el que mai ha estat fet en la història d’aquest país”, ha deplorat, i ha recordat que l’esquerra brasilera mai s’ha comportat així ni després de perdre Lula les eleccions ni malgrat tenir “gent torturada, morta i desapareguda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat