Política

BRasil

Almenys 1.500 bolsonaristes detinguts al campament davant la caserna general de l’exèrcit a Brasília

Segons el ministeri de Justícia, els bolsonaristes detinguts han estat conduïts en almenys 40 autobusos fins a la seu de la Policia Federal

El desallotjament del lloc ha estat pacífic i s’ha produït després que el magistrat del Tribunal Suprem Alexandre de Moraes ordenés el desmantellament de tots els campaments muntats per partidaris de Bolsonaro i la detenció dels seus ocupants

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, i els caps dels poders Legislatiu i Judicial, han fet una crida aquest dilluns a mantenir la “serenitat” i “defensar la democràcia” en pau, després de l’intent de cop d’estat de milers de radicals bolsonaristes.

El país necessita “normalitat, respecte i treball” per a aconseguir “el progrés i la justícia social”, assenyala la nota conjunta signada per Lula, els caps del Congrés i la presidenta de la Cort Suprema, Rosa Weber.

Com a resposta, almenys 1.500 bolsonaristes han estat detinguts aquest dilluns al campament que havien muntat davant la caserna general de l’exèrcit a Brasília des de les eleccions de l’octubre i des del qual van ser llançats els atacs de diumenge contra les seus dels tres poders al Brasil.

Els seguidors de l’expresident Jair Bolsonaro, que no reconeixen la victòria del líder progressista Luiz Inácio Lula da Silva a les eleccions presidencials, han estat detinguts després que, encerclats per la policia i l’exèrcit, desmuntessin pacíficament el campament en què es refugiaven.

Segons el ministeri de Justícia, els bolsonaristes detinguts han estat conduïts en almenys 40 autobusos fins a la seu de la Policia Federal, on seran identificats per intentar establir si van participar en els atacs violents de diumenge i fitxats per si en un futur sorgeixen proves en contra seva.

Només quedaran arrestats els que siguin assenyalats com a participants en els actes vandàlics i els que tinguin algun indici en contra seu.

Els presos se sumaran a les prop de 300 persones que van ser detingudes diumenge per la responsabilitat en els atacs.

El desallotjament ha estat pacífic i s’ha produït després que el magistrat Alexandre de Moraes, un dels onze membres del Tribunal Suprem, ordenés el desmantellament de tots els campaments muntats per bolsonaristes davant de casernes militars del país i des dels qual defensaven un cop d’Estat al Brasil contra Lula.

Moraes, responsable per diverses de les investigacions contra Bolsonaro i els seus seguidors per atacs a la democràcia, ha ordenat que els ocupants dels campaments “siguin detinguts en flagrant per la pràctica de diferents crims”.

El campament dels radicals a Brasília, muntat fa més de 70 dies, des que Lula es va imposar a la segona volta de les presidencials, va servir de base per als manifestants que van envair diumenge les seus dels tres poders del Brasil i va ser el lloc on van tornar després del seu intent fracassat de forçar un cop d’Estat.

El nombre de radicals al campament davant de la caserna de l’exèrcit havia disminuït des de la investidura de Lula, l’1 de gener passat, i dijous les autoritats comptabilitzaven unes 200 persones, però dissabte va augmentar fins a unes 3.000 després que els bolsonaristes convoquessin la manifestació del diumenge.

Davant el caos generat per l’assalt als edificis públics, Lula va decretar la intervenció federal de l’àrea de seguretat de Brasília fins el 31 de gener que ve, de manera que les policies regionals estaran sota control del govern federal.

L’assalt al Congrés, la Presidència i el Suprem només es va resoldre després de quatre hores i mitja de desconcert, quan agents antiavalots van carregar i van llançar gasos lacrimògens contra els exaltats que estaven dins i fora dels edificis dels tres poders.

Lula despatxa des del Palau Presidencial malgrat les destrosses causades pels radicals

El president Luiz Inácio Lula da Silva ha començat la jornada d’aquest dilluns amb una sèrie de trobades d’alt nivell en el seu despatx, l’únic lloc que es va salvar de la depredació realitzada el diumenge per bolsonaristes radicals que van intentar enderrocar-lo.

Lula va optar per despatxar des de la seva oficina en el Palau de Planalto per a mostrar que els actes violents dels radicals de la ultradreta no paralitzaran a les institucions.

El ministre de Comunicació Social, Paulo Pimenta, ha explicat que Lula va decidir despatxar en Planalto “per a mostrar que el Govern està funcionant en absoluta normalitat”. “No permetrem que un grup minoritari de terroristes, criminals, que menyspreen a la democràcia i al Brasil, facin el que estan fent i amb això aconsegueixin l’objectiu de paralitzar el funcionament de les institucions”, va assenyalar Pimenta.

El líder progressista va començar el dia amb una trobada amb els caps de la Cort Suprema i del Congrés, les institucions del qual també van ser atacades pels bolsonaristes aquest diumenge a la tarda. Lula, juntament amb els caps de la Cort Suprema i del Congrés, han fet una crida per a mantenir la “serenitat” i “defensar la democràcia” en pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia