Societat

Tècnics del CSN inspeccionen l'exterior de la nuclear d'Ascó

La troballa de noves partícules a principi de setmana ha obligat a ampliar el radi de l'àrea d'investigació

Tècnics del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) inspeccionen des d'avui l'exterior de la central nuclear d'Ascó, després que ahir el titular de la planta informés de la detecció de noves partícules dins de l'emplaçament, el contingut radioactiu del qual està sent avaluat. El radi de l'àrea d'inspecció ha estat ampliat fins arribar a algunes cases habitades. El ple del CSN, òrgan de control de les centrals nuclears espanyoles, va acordar dimecres la realització d'un pentinat de l'exterior de la central, que ha començat avui i durarà diversos dies, segons ha explicat Eugeni Vives, portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), titular de la planta.

Aquesta nova inspecció s'emmarca en la campanya de vigilància radiològica a l'exterior de l'emplaçament, que es realitza de forma "detallada i complementària" a l'efectuada el dia 5 d'abril passat, després de conèixer-se la fuita radioactiva ocorreguda a Ascó arran dels últims treballs de recàrrega realitzats al novembre de 2007. Segons Vives, avui s'han realitzat comprovacions en la zones de visites, per on van passar al voltant de 250 alumnes de cinc col·legis i dos centres universitaris entre el mes de novembre de l'any passat i abril d'aquest any, quan Greenpeace va denunciar el succés.

El portaveu de l'ANAV ha assegurat que "no s'ha localitzat ni una sola partícula" en aquesta zona, de la mateixa manera que a l'exterior de la planta que avui s'ha pentinat. La inspecció, que continuarà diverses setmanes, es realitza amb un vehicle tot terreny equipat amb un aparell del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), organisme dependent del Ministeri d'Educació i Ciència.

En total, es cobrirà un radi aproximat d'un quilòmetre i mig entorn de l'edifici de la central nuclear, que inclou carreteres i fins i tot camps sembrats, per si es localitzessin noves partícules susceptibles de ser radioactives. Si es trobessin noves partícules, es continuarà amb la inspecció, mentre que es donaran per finalitzats els treballs si es comprova que els terrenys que emboliquen el perímetre exterior de la planta atòmica estan nets.

D'una altra banda, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, ha desmentit avui que el poliesportiu d'Ascó que utilitzen els escolars de la Ribera d'Ebre es trobi en el radi de la central on s'han trobat les noves partícules, tal com han denunciat avui les organitzacions ecologistes Ecologistes en Acció i Gepec. A més, avui s'ha acordat que una unitat mòbil de la central es desplaçarà fins el col·legi Maristes de Girona per a fer revisions als 44 alumnes de quart d'ESO que el passat 4 d'abril van visitar la planta.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA