Societat

El Govern estudiarà demà si declara excepcionalitat hídrica en algunes zones

Les reserves dels pantans estan avui al 28% de la seva capacitat

La capacitat total dels embassaments de Catalunya és d’uns 700 hm3. I en situació de normalitat, Catalunya consumeix 1hm3 diari d’aigua. Actualment, segons la última actualització feta avui mateix per l’Agència Catalana de l’Aigua (AC), les reserves dels pantans estan al 28%, un nivell d’alerta, que ha fet que el govern es plantegi si declara la situació d’excepcionalitat hídrica en algunes zones. La decisió l’adoptarà demà el Consell Executiu que determinarà l’abast de les mesures a adoptar.

Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han indicat a EFE aquest dilluns que el nivell orientatiu per passar a estat d’excepcionalitat és quan les reserves de les conques internes estan al voltant del 25%, després d’una tardor i hivern amb poques precipitacions.

En la pitjor sequera fins al present, la del 2008, es va arribar al 20% de reserves, una xifra que cada vegada és més a prop, sense pluges a la vista prou intenses per recuperar nivells.

L’excepcionalitat és el tercer nivell de sequera, després de l’estat de prealerta i d’alerta, i és el previ al pitjor escenari, el d’emergència.

L’estat d’excepcionalitat inclou mesures restrictives, però no s’han d’aplicar necessàriament totes ni per a tot el territori. En funció de la pressió hídrica, aquesta fase d’excepcionalitat pot suposar una limitació de litres per persona de consum d’aigua (incloses activitats econòmiques i comercials), o restriccions al reg de jardins o a la neteja corrent de mobiliari urbà.

Una altra de les opcions que, segons l’ACA, estan sobre la taula del Govern és el buidatge de l’embassament de Sau per transvasar l’aigua al de Susqueda i evitar així que comenci a degradar-se pel baix nivell que presenta actualment, a un 15% de la seva capacitat.

L’aigua del pantà de Sau es manté de moment en bona qualitat a causa del fred, però quan comencin a pujar les temperatures es podria deteriorar i causar la mort dels peixos per falta d’oxigen, cosa que la convertiria en no apta per ser potabilitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona