Societat

irlanda

Irlanda farà un referèndum per eliminar el contingut sexista de la Constitució

La consulta està prevista pel pròxim novembre

El govern irlandès ha confirmat aquest dijous que convocarà el novembre que ve un referèndum sobre igualtat de gènere per reformar la Constitució i modificar, si així ho decideix la ciutadania, el contingut de dos articles considerats sexistes i discriminatoris, informa l’agència Efe.

El govern irlandès, format per un tripartit entre democratacristians, centristes i verds, ha adoptat aquesta decisió després de valorar les conclusions de l’anomenada Assemblea Ciutadana, un òrgan consultiu format per experts.

L’agència explica que l’Assemblea va recomanar fa dos anys reformar dos articles –el 41 i el 42– de la Constitució i eliminar el text inclòs en la clàusula 41.2 en la qual es fa referència a la posició de la dona “dins de la llar”. En aquest paràgraf, la República d’Irlanda “reconeix que, pel seu paper dins la llar, la dona aporta a l’Estat un suport sense el qual no es pot aconseguir el bé comú”.

El text, criticat pel seu llenguatge sexista per la majoria dels partits, grups d’activistes i la citada Assemblea, afegeix que les autoritats, “en conseqüència, han d’esforçar-se perquè les mares no se sentin obligades per necessitat econòmica a treballar (fora de casa) i descuidar els seus deures a la llar”.

Fins a principis de la dècada de 1970, era habitual que les dones irlandeses deixessin els seus llocs de treball després de casar-se, sobretot en el sector públic, i tot i que aquesta pràctica ha desaparegut fa temps, la citada clàusula dificulta l’avenç de la lluita per la igualtat, segons l’Assemblea Ciutadana. A més, aquest òrgan consultiu recomana que la Constitució irlandesa, redactada el 1937, inclogui després d’aquest referèndum referències explícites a la igualtat de gènere i en contra de qualsevol discriminació, afegeix Efe.

El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, declarat obertament homosexual, ha dit en anunciar la consulta que les dones i les nenes irlandeses han “carregat de manera desproporcionada i durant massa temps amb les responsabilitats de les cures”. “Han estat discriminades a la llar i en els llocs de feina, han estat etiquetades o han viscut amb por a la violència de gènere domèstica”, ha assegurat Varadkar, en declaracions recollides per les agències, en les quals ha destacat que Irlanda és una “república inacabada” fins que no s’aconsegueix la igualtat total entre homes i dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat