Societat

Més plagues de rates, xinxes i paneroles pel canvi climàtic

Un augment del 25% de la població de paneroles, entre el 10 i el 15% de rates i un increment d’actuacions de control de xinxes de llit i d’aus en grans ciutats, sobretot de l’àrea metropolitana, són alguns dels efectes del canvi climàtic amb més episodis d’escasses pluges i onades de calor més prolongades que s’han constat durant el 2022. Així ho han explicat aquest matí des de l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP) tenint en compte els resultat de l’enquesta que han contesta gairebé la meitat de la setantena d’empreses associades.

En conseqüència també ha augmentat l’activitat de control de plagues tenint en compte les temperatures altes mantingudes en el temps des del més de maig fins ben entrat l’hivern, que fan que aquestes plagues siguin menys estacionals i més globals, El president de l’entitat, Quim Sendra, ha alertat que el canvi climàtic n’afavoreix la proliferació, allargant-ne els períodes de reproducció, pel que l’associació ha estimat un augment d’entre el 10% i el 15% en les poblacions de rosegadors, la principal plaga de Catalunya seguida per paneroles i els mosquits. Ha advertit que les zones urbanes, sobretot a les grans ciutats, aquests animals, rosegadors, paneroles i també aus com els coloms o les cotorres argentines, “tenen recursos gairebé il·limitats de menjar i aigua” pel que, malgrat els controls i la reducció del seu número, les poblacions es recuperen ràpidament. Altres factors, com ara “les restriccions en l’ús de productes biocides, però també a la resistència que aquests animals han desenvolupat a algunes de les matèries actives dels rodenticides” també expliquen la tendència alcista en el cas dels rosegadors, segons Sendra.

L’activitat de control d’insectes voladors –mosquit, mosca i mosca negra– es va mantenir estable per a la meitat de les empreses i va augmentar en una de cada quatre, tot i que aquest augment va ser majoritàriament per sota del 25% i es va concentrar en aquells municipis on hi ha hagut més aigua, prop de rius, rieres, estanys o aiguamolls.

Més d’un terç de les empreses enquestades afirmen que va augmentar l’activitat de desinsectació de les xinxes de llit, però en aquest cas Sendra també ho relaciona amb el retorn del turisme després de la pandèmia, ja que s’ha detectat sobretot a les grans ciutat.

La dels coloms, una altra de les grans plagues de Barcelona, l’entitat assegura que les actuacions que s’estan duent a terme a Catalunya, amb pinsos anticonceptius “són alegals i no funcionen”. El coordinador tècnic d’ADEPAP, Luis Lozano, també ha advertit que cada vegada hi ha més espècies d’aus invasores, com és el cas de la cotorra argentina, amb una alta capacitat d’adaptació als nostres entorns”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia