Societat

Una entitat veïnal practica l'objecció fiscal

La notícia del lector

Consideren injust que una associació de veïns "que treballa per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i que no guanya ni un cèntim d'euro" hagi de pagar un impost pel local que utilitza per desenvolupar les seves activitats, que fa una trentena d'anys van comprar alguns veïns. És amb aquest raonament, com explica el president de l'entitat, Mariano López, que l'Associació de Veïns la Guàrdia de Sant Vicenç dels Horts va decidir deixar de pagar l'Impost de Béns Immobles (IBI) el 2005.

Els veïns defensen que la llei els empara, perquè "les fundacions i associacions d'utilitat pública i sense ànim de lucre estan exemptes del pagament de l'IBI". Però la llei reguladora d'hisendes locals només fa l'excepció expressa amb l'Església catòlica i la Creu Roja, i si les ordenances fiscals locals ho preveuen, amb edificis relacionats amb la prestació de serveis socials.
La primera conseqüència d'aquesta objecció fiscal ha estat l'embargament del compte bancari de l'entitat per part de l'organisme autònom de la Diputació de Barcelona, que gestiona els impostos de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Els veïns denuncien "maniobres poc transparents" del consistori per aconseguir aquest embargament, i consideren que "ha humiliat els veïns de la Guàrdia".

L'Associació de Veïns sap que deu més de 3.000 euros, una part dels quals ja estan embargats, però sosté que el conflicte s'acabaria amb un cop de telèfon: "A l'Agència Tributària ens han dit que si l'Ajuntament els fa una trucada l'embargament es pot aturar. A banda, si ens ho prenen tot, que sàpiguen que el local és de la Generalitat, perquè ens va donar els diners per comprar-lo fa trenta anys", adverteixen.

Carlos Cháfer, portaveu de l'equip de govern de Sant Vicenç dels Horts, recorda que "l'IBI està regulat per una llei estatal que no preveu l'exempció per a les associacions de veïns que tenen un local en propietat", i defensa l'actuació de la Diputació amb l'embargament, "perquè qualsevol propietari que no compleix les obligacions fiscals es troba en aquesta situació".

Altres opcions
Segons el consistori, a Sant Vicenç dels Horts hi ha altres entitats veïnals amb local en propietat que paguen l'IBI, i d'altres que han cedit el local a l'Ajuntament. Aleshores, el municipi torna a cedir a l'associació el local per a les seves activitats, però resta en propietat pública i per tant no paga IBI.

De fet, això és el que volien fer els veïns de la Guàrdia quan van signar un preacord amb l'Ajuntament. Si hagués estat de propietat municipal, el consistori hauria arranjat el local, que "està en condicions molt precàries, fins al punt que hi ha espais que no es poden utilitzar", explica el seu president. Però, per desacords entre les dues parts, finalment no s'ha dut a terme la cessió.

Ara el consistori construirà un centre cívic amb els ajuts que ha rebut de la llei de barris, a pocs metres del local de l'entitat veïnal. L'Associació de Veïns, de moment, no es planteja tornar a pagar l'IBI ni abonar el deute acumulat per voluntat pròpia.

Aquesta informació ha estat elaborada gràcies a les carta enviada per l'Associació de Veïns la Guàrdia de Sant Vicenç


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Casanovas
Director del centre d’estudis Cristianisme i Justícia

“Allà on no hi ha criteri de veritat s’instal·la la llei del més fort”

girona

Un pla per posar al dia el Casino dels Nois a Sant Feliu

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Bombolles solidàries

girona
El festival de màgia de Besalú atrau més gent

El festival de màgia de Besalú atrau més gent

Besalú

Clàudia Cedó convida a visitar els marges en el pregó de la festa de Banyoles

banyoles

Un nou exoplaneta obliga a replantejar-se com es creen

Barcelona

Recollida de firmes a favor del nou Trueta a Girona

girona
Els Mossos investiguen  la mort d’un home per  una agressió a Cornellà
SOCIETAT

Els Mossos investiguen la mort d’un home per una agressió a Cornellà

breda

Peces des de Lledoners a la Fira de l’Olla