Societat

LA CRÒNICA

Cada visitant il·lustre tenia una carpeta a l’Arxiu

“Cada vegada que l’Ajuntament de Barcelona rebia un convidat important, de la visita se n’obria una carpeta. A cada una de les carpetes –ara arxivades– hi ha tots els detalls: els llocs, els acompanyants, els menús... tot.” Així descrivia ahir el periodista i historiador Rafa Burgos un petit apartat de l’inacabable patrimoni que la ciutat conserva sobre el seu vessant, va dir, “més mediàtic”. Ho va explicar durant la xerrada Barcelona. Visitants il·lustres. Del Tibidabo al Ritz, passant per la Terrassa Martini, feta ahir als jardins de Julio Muñoz Ramonet, en la qual va parlar de com ha revisat documents a l’Arxiu Municipal de Barcelona que testimonien el pas d’actors i actrius, mariscals, ambaixadors, presidents i caps d’estat per la ciutat. També emperadors, actors, actrius, cantants o escriptors han fet, de la ciutat de Barcelona, una parada obligada al llarg del segle XX. La llista és d’allò més variada: Rainier de Mònaco i Grace Kelly, Montgomery Clift, Hussein de Jordània, el príncep Akihito, Ava Gardner, Wallis Simpson, Ingrid Bergman o Marlene Dietrich. També hi ha detalls menys agradables de com famílies barcelonines eren amfitriones de grans dictadors i hi feien negocis. La història més negra també és història. Un conjunt de personalitats que van situar Barcelona al mapa i van fer del Tibidabo o l’hotel Ritz la seva efímera llar.

Preparar la xerrada ha estat per a Burgos –va explicar el mateix conferenciant– l’excusa perfecta per revisar aquells documents conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona, als arxius del Parc d’Atraccions del Tibidabo o també en alguns documents extrets de les seus de districte. Totes les històries que hi ha anat trobant testimonien el pas de totes aquestes personalitats per la ciutat. Precisament, el nivell de celebritat dels visitants dona una idea de com la Ciutat Comtal ha competit sempre en atractiu amb altres ciutats europees tot i no ser una capital d’estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT