Societat

societat

Tecnologia pionera a Tarragona per millorar fàrmacs com el paracetamol

L’Institut Català d’Investigació Química ha estrenat el primer difractòmetre d’electrons que s’instal·la a Europa

L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ubicat a Tarragona, ha estrenat el primer difractòmetre d’electrons que s’instal·la a Europa, ja que fins ara només n’hi havia al Japó. Com informa l’ACN, es tracta d’un equip per analitzar estructures a nivell atòmic de manera tridimensional i servirà, entre d’altres, per millorar l’eficàcia de fàrmacs tan populars com el paracetamol o l’ibuprofè. Fins ara, per investigar l’estructura molecular d’aquests medicaments es feien servir raigs X.

La investigació amb raigs d’electrons també té aplicacions en àmbits com les pintures o les eines electròniques. Amb la nova tecnologia, es podran comprendre millor les propietats i desenvolupar solucions més eficients i sostenibles. El doctor Eduardo Escudero, responsable del departament de Caracterització de Materials de l’ICIQ, ha destacat avui que la màquina “permetrà mesurar mostres que són molt més petites i que antigament no es podien analitzar”.

Per a la directora de l’ICIQ, Laia Pellejà, aquesta novetat tecnològica atraurà científics d’altres països i suposarà “una atracció de talent de fora impressionant”. La instal·lació ha comptat amb un pressupost de 1.800.000 d’euros i ha estat subvencionada pels fons europeus de recuperació postpandèmia Next Generation.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia