Societat

Lleida, un destí que es consolida

Lleida i el seu Pirineu esperen igualar o superar els quasi 600.000 turistes de l’estiu del 2022

El mes de juliol, encara es poden veure falles a l’Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà, un espectacle cada cop amb més visitants

Les darreres pluges permeten un juliol i agost ideal per al ràfting

Qui no hagi pogut veure les falles del Pirineu, declarades patrimoni mundial immaterial per la Unesco, que sàpiga que encara hi és a temps, perquè a l’Alta Ribagorça hi haurà baixada de falles aquest juliol: a Barruera (el dia 2), a Erill la Vall (el 8), a Taüll (el 14), al Pla de l’Ermita (el 21) i a Llesp (el 22). I al Pallars Sobirà també es farà la baixada de les falles a València d’Àneu (l’1) i a Alós (el 8). Per veure les de l’Alt Urgell, la Val d’Aran o el Pallars Jussà, això sí, ja s’haurà d’esperar l’any que ve.

Aquestes festes de les falles, que simbolitzen “arrencar el foc, símbol del sol, de la muntanya i baixar-lo cap al poble per purificar els camps, els boscos i la població i preservar-la dels mals esperits”, són un dels atractius del Pirineu lleidatà. Van començar el mes de juny i, cada any, atrauen més públic, sobretot pels volts de Sant Joan. I també cada cop atrauen més turistes estrangers. “Cada falla té les seves particularitats i que estiguin disperses en el temps també permet desestacionalitzar i que no tothom vingui al mateix lloc el mateix dia”, explica Juli Alegre, cap de promoció i màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Lleida i el seu Pirineu veuen l’estiu que comença amb optimisme pel que fa al turisme. La campanya s’ha donat per començada ja, coincidint amb Sant Joan. L’estiu del 2022, el primer sense restriccions des de l’inici de la pandèmia, les comarques lleidatanes van rebre 581.616 turistes, que van fer 1.562.637 pernoctacions en establiments de turisme reglat (hotels, establiments de turisme rural, càmpings i apartaments turístics), unes xifres que van suposar un rècord, amb un 3% més de pernoctacions respecte del 2021 i un 9,36% respecte del 2019, abans de la pandèmia. Aquest any, la idea és “consolidar el creixement de l’any passat, que va ser un any rècord”, explica Juli Alegre, que, no obstant, admet que, fins i tot, “podria ser un estiu millor que el de l’any passat”. Alegre recorda que les comarques de Lleida van ser molt apreciades quan la pandèmia va permetre obrir algunes portes perquè “l’amplitud dels paisatges i la natura” van fer possible fer sortides amb garantia i per a tota la família, i confirma que molta de la gent que va redescobrir el Pirineu hi ha estat fidel. “També perquè hem treballat una oferta molt variada i amb preus assequibles.”

Bo des del principi

En el primer quadrimestre d’enguany, per exemple, ja s’ha experimentat un creixement d’un 5% respecte dels primers quatre mesos de l’any 2022 en el nombre de viatgers i de pernoctacions i un increment d’un 16,8% més d’estades que l’any 2019. Per això, entre altres coses, es creu que enguany serà un bon estiu. Tot i amb això, el Patronat de Turisme de Lleida admet que “el sector és conscient que el turista cada vegada més reserva més tard, per culpa, entre altres coses, de les pujades del tipus d’interès i de la pujada de les hipoteques”.

Però tots els ítems mantenen que a l’estiu tot s’omplirà. Ho diu també l’Associació per a l’Excel·lència Turística (Exeltur), que agrupa les empreses més rellevants del sector en el conjunt de l’Estat, que ha fet una previsió de cara a aquest estiu d’assolir xifres rècord, també a la demarcació de Lleida. L’agost serà el mes que registrarà una demanda turística més alta, amb una mitjana d’ocupació que oscil·larà entre el 80 i el 95%, en especial pels volts del 15 d’agost.

Bones ocupacions

Per sectors, l’hoteleria podria assolir una mitjana d’ocupació d’entre el 50 i el 65% al juliol i fins al 80% a l’agost. En el turisme rural, es preveu una ocupació del 50% al juliol i del 80% a l’agost. El sector dels càmpings és el que preveu més bons nivells d’ocupació: s’estima que els bungalous assoliran al voltant d’un 75% d’ocupació al juliol i del 95% a l’agost.

Turisme actiu i sequera

Les darreres pluges d’aquesta primavera han tranquil·litzat una mica el sector de les empreses de turisme actiu, que, recorda Juli Alegre, “tenen molta oferta i molta capacitat de moure el personal, en el sentit que, si en un moment donat en algun lloc no hi ha suficient aigua, se’n poden anar a un altre on n’hi hagi més, per fer ràfting, per exemple”. Alegre explica que el sistema del ràfting a la Noguera Pallaresa “està consensuat amb la companyia hidroelèctrica”: “Aquesta, quan ha de deixar anar aigua, en comptes de fer-ho a la nit, la condensa i la deixa anar a les hores en què les empeses de ràfting puguin aprofitar la força de l’aigua. Aquesta capçalera de l’aigua que aprofiten a Llavorsí, més tard l’aprofiten més abaix de Rialp.” Aquest responsable del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida admet que “hi havia preocupació per veure l’evolució de la sequera, ja que hi va haver un moment en què no hi havia garanties que es pogués fer un mes de juliol amb normalitat”. “La por, a hores d’ara, ha desaparegut.” No només això: les darreres precipitacions garanteixen també els esports d’aigua al riu durant tot el mes d’agost.

L’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, si bé admet que la temporada va arrencar amb preocupació, assegura que, abans d’acabar el curs escolar, s’han pogut fer 50.000 serveis per a escolars al Pallars Sobirà, des d’abril fins abans de Sant Joan, amb activitats de ràfting, canoes, caiacs, hidrotrineus i tresc pel parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hípica i BTT, entre d’altres.

Esport rei

El ràfting es manté com la punta de llança de l’oferta de turisme actiu de la demarcació i un dels principals atractius turístics durant els mesos d’estiu. És l’esport rei en la modalitat d’aigües braves, però també destaquen altres disciplines, com ara el piragüisme (canoa i caiac), els hidrotrineus, el descens de barrancs, l’hidrobob i el tresc aquàtic, entre d’altres. Els rius Noguera Ribagorçana, Noguera Pallaresa, Garona i Segre són des de fa anys llocs ideals de les comarques de Lleida per a la pràctica de multitud de modalitats aquàtiques, tant en aigües braves com tranquil·les.

La campanya turística Apropa’t a Lleida. Viu el moment! del Patronat de Turisme de Lleida proposa una oferta turística de qualitat fonamentada en la cultura, la natura, el turisme actiu, la gastronomia i l’enoturisme. “Amb aquesta campanya donem continuïtat a la de l’any passat, que era Lleida t’espera de nou. Vine i viu-la. Una de les coses que ens ha quedat després de la pandèmia és la sensació que no sabem què passarà demà i, per tant, que cal aprofitar el moment. Per això hem fet aquest eslògan de viure el moment”, explica Alegre.

“Tant les Terres de Lleida com el Pirineu i l’Aran són destinacions molt esperades, i aquest estiu seran presents en moltes famílies que volen venir a les nostres comarques per passar-hi les vacances”, va destacar president de la Diputació, Joan Talarn, el dia de la presentació de la campanya. També va posar en valor la feina feta durant més de 30 anys pel Patronat de Turisme per promocionar els productes de la destinació sota la marca Ara Lleida, “un projecte que s’ha pogut tirar endavant amb la col·laboració del sector privat, com ara la restauració, el turisme actiu i les associacions d’allotjaments turístics, entre d’altres, i tots conjuntament han sabut donar valor al nostre territori”. El principal client és d’àmbit estatal i familiar, que busca destinacions tranquil·les envoltades de natura d’oci amb activitats per a la canalla, confirma Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria.

Més de 80.000 places d’allotjament turístic

L’oferta d’allotjament turístic per a aquest any 2023 a les comarques de Lleida entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs se situa en 80.027 places. Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria és de 418 establiments amb 19.430 places (a l’estiu, no estarà obert el 100% de l’oferta); la de turisme rural, de 681 cases i 5.020 places, i la de càmping, de 63 establiments i 22.749 places, de què més de 4.500 són de bungalous. La resta de l’oferta engloba els 31 apartaments turístics (amb 682 places), els 47 albergs (3.222), els 66 refugis (2.072), les 29 cases de colònies (2.378), les 5 granges escola (626) i 4.240 habitatges d’ús turístic, amb 23.320 places. L’any passat el nombre d’habitatges d’ús turístic va ser de 3.775 establiments amb 20.762 places. Pel que fa a la temporada 2023 de turisme actiu i esports d’aventura, hi ha unes 280 empreses distribuïdes per les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. L’objectiu del Patronat de Turisme per a la temporada d’enguany, que va començar a la primavera i es perllongarà fins ben entrada la tardor, és assolir la xifra d’uns 800.000 serveis contractats, dades que representarien un lleuger creixement respecte a l’any anterior i se situarien en un 4% per sobre de les dades del 2019 en les diferents activitats de terra, aire i aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot