Societat

Seguretat

Antiga caserna, nova caserna

L’Estat confirma la subvenció per a la compra de la caserna de la Guàrdia Civil de Vilafranca, que podria donar cabuda a la policia local

Tots els grups municipals coincideixen en la necessitat de recuperar aquest edifici

Després d’anys d’espera, finalment, la caserna de la Guàrdia Civil de Vilafranca tornarà a la població. L’Ajuntament de Vilafranca ja ha rebut la confirmació per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de la concessió d’una subvenció de 320.000 euros que l’Estat va anunciar el mes de novembre passat per comprar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. La caserna, ubicada al polígon industrial de Llevant i en un avançat estat d’abandonament, és un edifici ubicat en un espai de serveis que tots els grups municipals de l’Ajuntament de Vilafranca consideren estratègic per a diverses finalitats. Aquest edifici es podria convertir, al llarg dels pròxims anys, en la seu de les dependències de la policia local de Vilafranca, ja que el cos necessita reubicar-se de manera imminent i sortir de les actuals instal·lacions del pati del Gall, tal com va explicar l’actual alcalde durant l’última campanya electoral.

Francisco Romero va anunciar, durant la campanya, la seva voluntat de fer el trasllat de la policia local en aquest indret, coincidint amb un redimensionament del cos. Romero creu que, en aquest punt, la policia local tindrà més agilitat i que l’espai permetrà dotar el cos d’unes dependències modernes i amb prou capacitat per donar resposta a les necessitats actuals del cos d’agents locals.

La subvenció de l’Estat per a la compra de l’edifici prové d’una esmena que el grup parlamentari d’ERC al Congrés va presentar als pressupostos generals de l’Estat la tardor passada. Segons aquesta esmena, l’Ajuntament de Vilafranca es compromet a destinar la subvenció a la compra de l’edifici al Ministeri de l’Interior. D’aquesta manera, l’operació del retorn de l’edifici a l’Ajuntament de Vilafranca es podria saldar sense cap cost per a la capital de l’Alt Penedès.

Romero valora que la caserna està situada en uns terrenys de titularitat pública qualificats com a equipaments, i ubicats al costat del magatzem de la Unitat de Serveis. Per a Romero, aquesta és una ubicació “estratègica” i “ben comunicada” que pot servir per millorar la qualitat del servei de la policia local. La recuperació d’aquest edifici per a la població vilafranquina ve de lluny. Tots els grups municipals estaven d’acord amb la demanda de la cessió. De fet, el mes d’octubre passat, ERC va presentar una moció al ple municipal de Vilafranca per reclamar a l’Estat aquesta cessió, que, només un mes després, es va confirmar com a part de la negociació entre ERC i el govern de l’Estat dels pressupostos generals del 2023.

La senadora d’ERC Mirella Cortès va defensar la incorporació d’una esmena que va permetre desencallar la demanda de Vilafranca.

Concretament, els pressupostos generals de l’Estat inclouen una subvenció de 320.000 euros que Vilafranca rebrà per destinar exclusivament a la compra de la caserna al Ministeri de l’Interior. D’aquesta manera, la compra de l’edifici es tanca sense cap cost per a l’Ajuntament.

En aquell moment, ERC tenia la intenció de destinar aquest edifici a la construcció d’habitatge social, cosa que els republicans consideren de vital importància per a la ciutat. Però els resultats electorals han deixat ERC, de moment, a l’oposició. I l’actual equip de govern (PSC en minoria) ha defensat durant la campanya electoral l’aprofitament d’aquest immoble per ubicar-hi les dependències de la policia local. Els socialistes preveuen la construcció de la nova caserna i l’ampliació del cos de policia per eliminar el problema d’inseguretat que la ciutadania percep a Vilafranca. Per això, una de les propostes de Francisco Romero és la creació de la figura del policia de proximitat que passeja a peu, de dia i de nit; un sistema d’intervenció ràpida a la via pública per atendre les reclamacions dels veïns, i una millora de la comunicació entre la població i el govern. Romero aposta per un model de proximitat i això implica més presència policial al carrer.

Precisament, en aquesta línia, en l’etapa final del mandat passat, el govern municipal va fer una primera ampliació de la plantilla de policies locals arran de les demandes de la població. L’actual alcalde va anunciar que seguiria en aquesta línia per donar peu a una ciutat que no només sigui segura, sinó que també ho sembli.

La Guàrdia Civil va deixar la caserna de Vilafranca a finals del 2007, coincidint amb la fase final del desplegament dels Mossos d’Esquadra a l’Alt Penedès, i l’assumpció de les competències de Trànsit i Seguretat Ciutadana en aquesta part de la regió metropolitana sud. Aquest desplegament es va fer en diferents fases des de l’any 2000. En aquell moment, la caserna de Torrelles de Foix es va convertir en l’oficina de denúncies i intervenció d’armes de la zona.

Una demanda històrica
La cessió de la caserna de la Guàrdia Civil als ciutadans de Vilafranca ha estat una demanda històrica de la ciutat compartida per totes les forces polítiques amb representació municipal. Si el consens era clar sobre la necessària recuperació d’aquestes instal·lacions a favor de la ciutat, es trencava a l’hora de decidir a què s’ha de destinar aquest espai. Finalment, aquesta tardor ERC, a través del grup parlamentari al Congrés, va aconseguir la primera part. I, ara, el PSC haurà de rematar la jugada donant sentit a la cessió i dotant aquest antic edifici d’un servei que doni sentit a la demanda històrica i popular.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona