Societat

Societat

De l’aula a l’obra

El projecte Vibra, impulsat per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC, transforma l’antiga caserna de la Guàrdia Civil d’Agramunt en habitatges socials

Una entitat que ofereix atenció a persones en risc d’exclusió els gestionarà

“Mai havíem fet res amb les nostres mans i aquesta experiència ha estat única”

Convertir una antiga caserna de la Guàrdia Civil tancada i que s’anava deteriorant en un bloc de pisos socials i serveis municipals és el que han estat fent aquest estiu a Agramunt una vintena de joves estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), de la Universitat Politècnica de Catalunya. Una experiència única que els ha permès portar a la pràctica allò que aprenen a les aules.

No els ha espantat la calor ni la duresa de la feina i s’han passat l’estiu treballant per aconseguir els seus objectius: adequar tots els exteriors de l’ala dreta de l’edifici, enllestir els dos pisos de la primera planta i arranjar la part de jardí que és públic. Al setembre només quedaran pendents feines molt puntuals –enrajolar un lavabo– i, quan el temps o permeti, posar plantes a la part del jardí que és privada. Es tracta d’un projecte que es va iniciar fa més de dos anys, quan els estudiants van organitzar un grup per poder participar en un concurs de la Unió Europea dirigit a escoles d’arquitectura. Finalment el concurs no es va fer per culpa de la pandèmia. “Com que ja teníem el grup muntat, vam decidir continuar amb la idea de construir habitatges socials”, explica Ariadna Turon, una de les participants en aquesta iniciativa, unes obres que es van mostrar al públic a mitjans de juliol i que al mes d’agost han permès enllestir-ne la primera fase.

Durant els cursos 2021/22 i 2022/23, els joves han estat planificant la feina aprofitant les hores d’una assignatura de dotze crèdits que tenien en comú dos dies a la setmana. Són alumnes de tercer, quart i cinquè del grau d’arquitectura, que han tingut la supervisió del professor de l’ETSAV Martí Obiols. “Ens vam dividir en grups petits per assumir les diferents tasques: façana, finestres, distribució interior, instal·lacions... A part de la feina a classe, els dimecres a la tarda ens trobàvem per anar compartint tot allò que s’estàvem fent durant la setmana. Si s’havien de prendre decisions, es feia en aquestes reunions per mitjà de votacions. Hi hem abocat moltes hores, a part de les de l’aula”, explica Ariadna Turon, que recorda que van haver de demanar que se’ls convalidés una assignatura de projecte per la dedicació que requeria aquesta iniciativa, batejada amb el nom de Vibra.

Gràcies a un contacte amb el Consell Comarcal de l’Urgell van saber que a la comarca hi havia pocs habitatges socials i també problemes de despoblament. Van posar-se en contacte amb els ajuntaments per oferir-se a col·laborar i nou consistoris s’hi van mostrar interessats. Després d’estudiar la viabilitat de totes les opcions, la primavera del 2022 van optar per Agramunt.

L’Ajuntament els va proposar rehabilitar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, tancada, en habitatges socials i en espais de serveis. A partir de llavors va començar tota una feinada que ha culminat aquest mes d’agost, quan els dos primers pisos han quedat pràcticament enllestits. Tot i això, encara queda feina a fer i els pisos no es podran entregar fins l’any vinent, tal com ja va explicar l’alcaldessa del municipi, Sílvia Fernàndez, en la presentació de les obres, que es va fer al juliol.

L’edifici de la Guàrdia Civil va tancar fa vint anys i en fa deu que és de propietat municipal. Els pisos socials que s’hi aniran construint seran gestionats per l’Associació Alba, una entitat d’iniciativa social i local que ofereix atenció integral a persones amb discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran, així com altres col·lectius en risc d’exclusió, amb la finalitat d’aconseguir el seu màxim desenvolupament humà i social. A banda dels pisos, a la planta baixa de l’edifici rehabilitat hi ha d’haver les noves dependències de la policia local i espais per a serveis socials de l’Ajuntament del municipi.

Eficient i sostenible

L’equip d’estudiants ha dut a terme totes les tasques del procés de producció, des de la comunicació amb els diversos actors implicats, fins a la rehabilitació bàsica de l’edifici i la fabricació i muntatge dels nous components. Tot plegat seguint criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental. A la pràctica això vol dir que han hagut de redactar el projecte, parlar amb els proveïdors, buscar patrocinadors, i fer tota la feina física. Només han deixat per a professionals la pintura dels pisos i les portes d’entrada, que les ha de fer un fuster. La rehabilitació de l’edifici s’ha fet amb l’objectiu d’estalvi i eficiència energètica. Concretament, els estudiants han reutilitzat per a la construcció diversos materials que quedaven de l’antiga caserna i se n’han instal·lat de nous fets a partir d’elements sostenibles, com ara cotó reciclat de roba ja utilitzada.

Tot i que els habitatges estan enllestits, encara falten serveis comuns, com ara la climatització i l’ascensor. També cal donar d’alta els serveis de llum i aigua. Per aquest motiu, l’alcaldessa Sílvia Fernàndez va apuntar en l’acte de presentació que la data perquè els habitatges entrin en funcionament dependrà de les subvencions que els puguin atorgar i també del que es demori la tramitació dels permisos pertinents.

Oportunitat única

Per als estudiants d’arquitectura aquesta ha estat una oportunitat única, ja que treballant sobre el terreny han après moltíssim. “Mai havíem fet res amb les nostres mans, i l’oportunitat de poder construir nosaltres mateixos el nostre projecte, que hem estat pensant més d’un any, ha estat una gran experiència”, assegura Ariadna Turon.

Un cop van tenir el projecte enllestit, per Setmana Santa d’aquest 2023 va començar l’obra física. “Vam començar a enderrocar quatre dies de vacances i durant quatre caps de setmana més. Estàvem a l’obra de dissabte a dilluns, perquè llavors ja aprofitàvem les hores de classe en aquest projecte. De tota manera, la feina és molt dura i no la podíem fer més de tres dies seguits.

Un cop acabat els curs acadèmic, el grup de Vibra es va instal·lar ja a Agramunt per poder continuar tota la feina. “El 9 de juny ja ens vam instal·lar al poble. Al pavelló municipal ens hi van col·locar lliteres per poder dormir. És com si haguéssim fet unes colònies, però treballant molt”, bromeja la jove.

L’Ajuntament també els va facilitar la manutenció, amb un compte per poder comprar l’esmorzar i el berenar en un establiment local, mentre que els àpats forts anaven a càrrec primer d’un restaurant i després de la residència d’avis municipal. Aquests àpats els feien a la mateix obra, anant a buscar ells les safates. Finalment, l’equip Vibra ha aconseguit complir tots els objectius que s’havia marcat, especialment el que els preocupava més, que era tot l’exterior de l’ala dreta. Aquesta ha estat la primera fase marcada. La segona és acabar la planta baixa i reproduir a la planta segona el mateix esquema de dos pisos socials. I la tercera seria fer el mateix a l’ala esquerra.

“No sabem si continuarem. Hem fet tot això de manera voluntària i al setembre podem tornar a acabar detalls que falten. Però tots tenim projectes de futur, hi ha companys que marxen d’Erasmus, serà difícil poder tornar a coincidir tots... Però esperem que hi hagi alumnes d’altres cursos que estiguin motivats amb aquesta assignatura i es pugui reprendre”, conclou. L’alcaldessa d’Agramunt, com va dir en l’acte de presentació, també confia que aquesta iniciativa, amb el suport de la UPC, pugui tenir continuïtat per enllestir els altres pisos socials. Sí que depèn del consistori les obres per habilitar els serveis socials i les dependències de la Policia Local a la planta baixa de l’edifici. En aquest sentit, Fernàndez va detallar que s’inclouran les partides per finançar els treballs en el pressupost de l’any 2024 i probablement també en el del 2025. “És un projecte de legislatura”, va indicar.

18/07
És la data en què es va col·locar simbòlicament la primera pedra a l’edifici que han començat a rehabilitat els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), de la Universitat Politècnica de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins