turisme
Turisme ja ataca el problema de l’aigua
La direcció general de Turisme aprovarà aquesta tardor una línia de subvencions de 12,5 milions d’euros per tal que els allotjaments turístics catalans puguin fer reformes orientades a l’estalvi de recursos hídrics i aconseguir una despesa intel·ligent. La necessitat d’estalviar aigua és una de les prioritats ambientals del Compromís Nacional per un Turisme Responsable i aquesta nova ajuda és “una iniciativa ja aprovada i a punt de posar-se en marxa”, explica la directora general de Turisme, Marta Domènech. El Compromís Nacional per un Turisme Responsable que es va presentar al mes de març té quatre grans potes (la mediambiental, la social, la d’equilibrar el territori i la de la innovació i digitalització), és un document pioner i les propostes concretes “ja s’estan començant a treballar i són una realitat”, manté Domènech, que vol deixar clar que no és purament una declaració d’intencions. Una altra realitat: Turisme, amb l’Agència Catalana de Residus, obrirà el 2024 una nova subvenció per millorar la gestió dels residus dels allotjaments turístics.
Aquestes ajudes s’afegeixen a la línia de préstecs ICF Turisme (de la direcció general de Turisme i l’Institut Català de Finances) per finançar projectes de millora i modernització d’establiments turístics. Es destinen 40 milions d’euros a aquesta línia de préstecs i per ajudar les empreses a reduir el tipus d’interès. En concret, Turisme posa 5,6 milions d’euros en un fons que serveix per bonificar el 2% del tipus d’interès. L’objectiu d’aquesta línia de finançament és facilitar que hotels, establiments turístics, càmpings i establiments de turisme rural puguin fer obres i reformes en accessibilitat, ampliació de les instal·lacions i millores d’eficiència energètica.
Pel que fa a subvencions directes, hi ha una dotació de 26,3 milions d’euros dels Fons Next Generation que va donar l’Estat per a projectes d’eficiència energètica i economia circular d’empreses turístiques.
Ajuda a festivals
Una altra línia d’ajudes per vertebrar el territori i que es donarà els propers dos anys serà per a destinacions que organitzin festivals en què es combinin la cultura, l’alimentació i el turisme. El pla, ideat pel Departament de Cultura, el d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el de Turisme, vol promocionar destinacions que donin a conèixer el territori i el seu producte alimentari local i alhora que puguin potenciar la cultura, fent un festival de música, de teatre o de qualsevol altra disciplina artística en què participin un mínim de cinc localitats de la destinació. Aquesta promoció al voltant de la cultura i l’alimentació pròpia s’emmarca en el fet que Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia el 2025, una fita històrica que consolidarà el país com una de les millors destinacions gastronòmiques del món. Turisme confirma que aquest estiu han vingut a Catalunya sis milions de visitants estrangers. El principal mercat emissor ha estat el francès i l’anglès, tot i que per primer cop americans i canadencs entren al top 5. La despesa mitjana ha estat de 1.233 euros per turista i estada.