Societat

La recol·lecció de panís cau fins a un 60% a causa de la sequera

Es preveu un destacat augment de les importacions i dificultats al port de Tarragona per poder-les assumir

La campanya de recol·lecció del panís ha començat i es preveu una davallada de producció del 60%, segons la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC). El responsable de cereals d’aquest ens, Santi Vergé, ha explicat a l’ACN que les causes principals són el tancament del canal d’Urgell i la sequera, que han afectat una de les principals zones productores del país, a la plana d’Urgell, on s’havia previst sembrar fins a 10.000 hectàrees que no s’han pogut plantar per poder assegurar el reg dels fruiters. Això farà augmentar les importacions per poder abastir la demanda i es tem que el port de Tarragona no pugui assumir tanta càrrega per la qual cosa caldrà comprar producte a França tot i que també han tingut mala collita per la sequera.

“Mai havia passat que s’hagués de deixar de plantar panís”. Així de contundent s’ha mostrat Santi Vergé, que assenyala que al conjunt de Catalunya, en primera collita, normalment es fan entre 30.000 i 35.000 hectàrees de blat de moro però enguany, la sequera i el tancament del canal d’Urgell només n’han permès 10.000, el que representa una baixada del 60%. A la zona del canal d’Urgell se’n preveien entre 9.000 i 10.000 però quan es va decidir tancar el canal a l’abril per falta de reserves, es van deixar de sembrar per “solidaritat” amb el sector fructícola.

En aquestes prop de 10.000 hectàrees que s’han deixat de sembrar a la zona de l’Urgell s’hi feien entre 15.000 i 16.000 quilos de panís per hectàrea i això representa que enguany es deixaran de recol·lectar unes 160.000 tones de panís.

Catalunya és un país petit però s’hi consumeixen molts cereals per la qual cosa no és autosuficient. Se n’ha d’importar ja que els pagesos catalans només poden abastir entre un 15 i un 20% de les necessitats del país. Actualment es compra a sud Amèrica, sobretot al Brasil, tot i que històricament havia arribat de la zona del mar Negre, a Ucraïna, i a causa de la guerra les complicacions logístiques fan que no hi hagi prou fluïdesa.

En qualsevol cas, està clar que la situació actual fa que es prevegi un augment de les importacions i Vergé assegura que s’hagi fixat el port de Tarragona com a porta d’entrada per poder abastir totes les necessitats de Catalunya. Avisa però, que aquest port “no està preparat” per importar tant cereal com es preveu enguany i per això indica que caldrà comprar-ne a França, tot i que també han tingut mala collita per la sequera, i així afavorir que les comarques del nord del país es puguin abastir per aquesta zona.

Vergé diu que la campanya de l’any que ve podria quedar a “zero” per una qüestió de prudència tal com estan ara els embassaments. I és que des del canal d’Urgell ja s’ha començat a planificar la campanya de 2024 i tot apunta que també començarà amb restriccions. L’objectiu és que tothom pugui regar però si hi ha escassetat, els pagesos que fan conreus extensius com el panís ja no en plantaran i apostaran pel cereal d’hivern, que no requereix tanta aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona