Societat

política

El Parlament obre la porta a prohibir el bou a la mar, embolat i capllaçat

El rebuig a l’esmena a la totalitat de Vox i PP contra la modificació de la llei permetrà iniciar el debat en una ponència parlamentària

El Parlament obre la porta a prohibir les modalitats de correbous que causen més patiment als bous: el bou a la mar, el bou capllaçat i el bou embolat. Els 29 vots contraris a l’esmena a la totalitat de Vox i PP que pretenia aturar la modificació de la llei del 2010, amb l’abstenció de 83 diputats –PSC i part d’ERC i Junts– i el vot favorable de només 19 –Vox, PP i 5 diputats de Cs– permetran debatre en ponència parlamentària la reforma de la llei que regula les festes tradicionals amb bous, una modificació que han proposat CUP i En Comú Podem (ECP) per tal de prohibir aquelles tres modalitats més agressives amb els animals.

Les tres modalitats no representen ni la meitat del global de correbous que se celebren a Catalunya –dels 450 correbous que tenen lloc anualment al país, la gran majoria a les Terres de l’Ebre, només 160 són bous embolats i 50 bous capllaçats mentre el bou a la mar ja fa deu anys que no es practica per motius bàsicament sanitaris. La llei 24/2010 de l’1 d’octubre que es vol modificar ara va permetre prohibir les curses de braus a Catalunya així com “intentar reduir el patiment dels animals i els accidents de persones” en el cas dels correbous tal com apunta el text presentat per CUP i ECP. A iniciativa de la plataforma Prou Correbous, aquestes dues formacions han presentat la proposició de llei que sosté “per raons de sensibilització social i a la llum de la ciència i l’ètica” que “cal donar un pas decisiu eliminant certes modalitats de correbous que generen un major rebuig per l’impacte negatiu en els animals”.

Les modalitats

Bou a la plaça

Deixar anar els animals en un recinte tancat, una plaça o un lloc similar, construït amb barreres de protecció i grades per al públic, per a evitar que surtin del recinte.

Bou a la mar

Modalitat de bou a la plaça que acaba a la platja o al moll, on un dels atractius és fer entrar o caure el bou a l’aigua. Se celebrava a l’Ampolla i les Cases d’Alcanar.

Bou al carrer

Deixar anar els animals pels carrers d’una població, tancats degudament amb tanques i barreres. Aquesta modalitat inclou els populars correbous.

Bou capllaçat

Deixar anar un bou pels carrers d’una població, lligat per les banyes amb una corda que els participants estreben pel davant i pel darrere.

Bou embolat

Deixar anar un bou en una plaça o en carrers tancats. A aquest animal li ha estat col·locada una estructura metàl·lica a cada banya, amb dues boles d’estopa enceses a la part superior.

Bou salvatge

Deixar anar un bou, per primer cop, en un recinte, bé en una plaça de bous o bé en un recorregut de carrers degudament tancats, des d’una caixa de transport o des dels corrals habilitats amb aquesta finalitat.

Exhibició d’habilitat

Són exhibicions en què els participants mostren destresa i habilitats amb els animals segons la Llei del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona