Societat

societat

Més violència masclista cap a la parella

Un total de 6.056 homes han estat detinguts aquest any a Catalunya per actes de violència masclista en l’àmbit de la parella, una xifra que representa un increment respecte a l’any anterior del 9,6%. La detenció de menors, en canvi, s’ha reduït un 22%. Segons el balanç d’actuacions fet ahir pels Mossos d’Esquadra amb motiu de la commemoració dissabte del 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, també han augmentat les denúncies per violència de gènere (un total de 14.137) fins a un 13,2%.

Per tipus de delicte, el maltractament continua sent el més important, amb un 36% del total, seguit de les amenaces, un 22,8%, i el trencament de condemna (14,3%). El delicte de violència física o psíquica representa encara el percentatge més baix, amb un 8,35% del total.

Feminicidis

Pel que fa al nombre de víctimes mortals, des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre d’aquest any hi ha hagut 14 feminicidis, 12 dels quals en l’àmbit de la parella, cinc (71%) més que l’any passat. Les víctimes tenien entre 26 i 72 anys. Els altres dos feminicidis corresponen a una dona trans i una dona de 79 anys a mans del seu fill menor d’edat. Segons va destacar la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, en nou dels 14 casos “l’entorn tenia coneixement que hi havia situacions de conflicte i/o violència en la relació”. I en 13 dels casos els crims es van produir al domicili de la víctima, fet que indica, segons Escudé, “que continuem en un context de privacitat que dificulta que intervinguin terceres persones”. Quatre de les dones tenien fills menors d’edat i, segons el balanç, vuit menors han quedat orfes.

Escudé va alertar sobre un increment de les denúncies tant per assetjament, que han crescut un 62,8%, com per trencament de condemna, amb un 17,6% més. “S’utilitza com a element de coacció, que es tradueix en danys psicològics que tenen una incidència directa en la seva recuperació”, ha destacat Escudé. Més de la meitat de les víctimes són majors d’edat i tenen entre 31 i 50 anys.

Violència sexual i lesions físiques

El 37% de les dones que han estat ateses aquest any a l’hospital Clínic de Barcelona per haver patit violència sexual presentaven, a més a més, lesions físiques, com poden ser cops, mossegades, fractures o escanyament. L’any passat, havien estat el 20%. “Constatem que, a més de la de la violència sexual, hi ha violència física afegida. Són agressions amb un còmput de violència superior”, ha advertit la doctora Lluïsa Garcia Esteve, presidenta de la Comissió de Violència Masclista i Salut del centre.

El Clínic ha atès fins al 31 d’octubre 587 persones, 524 de les quals dones, el 89% han estat dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot