Societat

Els Mossos desallotgen les cases de La Ruïna i El Kubo

La policia deté set persones en una macrooperació que ha resultat més senzilla de completar del que el cos temia

Els ocupes han llançat objectes als agents, que han estrenat una gàbia per protegir-se dels impactes

El barri de la Bonanova va rebre ahir amb una gran expectació l’esperada operació de desallotjament de les cases ocupades de La Ruïna i El Kubo. El dia H havia estat anunciat amb antelació i l’estructura de tanques que s’havia bastit per acordonar la zona feia preveure una d’aquelles jornades mogudes de la policia contra el moviment ocupa.

Res de tot això va passar. Els Mossos d’Esquadra s’hi van posar d’hora i a quarts de sis del matí ja hi havia furgonetes, drons, un helicòpter i 300 agents a l’exterior dels dos edificis. De manifestants, n’hi havia un centenar, que protestaven de manera pacífica i no van suposar cap escull per als policies.

La rebuda dels ocupes als agents va ser contundent: llançament d’objectes, pintura, líquids, pots de fum i bengales contra els Mossos, que van quedar visiblement empastifats, però que anaven preparats per a una eventual pluja d’objectes amb una mena de gàbia metàl·lica que els permetia avançar sense rebre l’impacte directe de material contundent.

A molts metres del teatre d’operacions, desenes de veïns es miraven l’escena i paraven una atenció especial a un ocupa que s’havia penjat amb una corda de la façana d’El Kubo. “Aquest barri és molt tranquil, coses com aquesta li donen una mica de vida”, deien amb sarcasme la Pilar i la Griselda, dues veïnes del barri, mentre contemplaven com apareixia un camió dels bombers, amb una escala molt llarga, destinada a treure la persona penjada de la façana.

Les dues veïnes, a qui el dispositiu policial no va afectar gaire, tret del soroll que a primera hora del matí feien les furgonetes i l’helicòpter, expliquen que els ocupes dels dos edificis no havien generat problemes als veïns. “Ja fa anys que hi són i no se n’havia parlat mai fins a les últimes eleccions”, assenyalen les dues dones en relació amb l’ús que van fer els polítics d’aquestes dues cases ocupades com a munició electoral.

De tota manera, tant l’una com l’altra coincideixen a dir que els ocupes “no han de ser aquí perquè no paguen i estan ocupant una propietat privada”.

La propietat privada, que pertany a la Sareb, va quedar buida en poques hores. Ni tan sols el fet que hi hagués una persona penjada de l’edifici va suposar un gran problema. Va abandonar la posició sense oposar resistència.

Per evitar noves ocupacions, la Sareb ha anunciat que hi desplegarà un dispositiu de seguretat especial. L’anomenat “banc dolent” ha recordat que el pla general metropolità preveu que es faci una zona verda al lloc on hi ha l’antic edifici d’oficines conegut com El Kubo, mentre que La Ruïna podrà ser rehabilitada, però no fer-se més gran.

Al col·lectiu ocupa de La Ruïna i El Kubo, però, no el convencen els nous usos dels edificis i ahir mateix va convocar una manifestació per demà a les set de la tarda a la plaça Alfonso Comín, al barri de Vallcarca. “Res ha acabat, tot continua”, “el barri crema!”, adverteixen els ocupes des de les xarxes socials.

LA XIFRA

300
agents
dels Mossos d’Esquadra van participar ahir en el desallotjament de La Ruïna i El Kubo, a Barcelona.

Edifici buidat a Santa Coloma

El desallotjament de La Ruïna i El Kubo no va ser l’únic que tenien encomanat ahir els Mossos d’Esquadra a l’àrea metropolitana de Barcelona. A Santa Coloma de Gramenet, la policia va desallotjar un edifici ocupat, conegut com l’Estudi 9, en una operació que tampoc va ser especialment complexa, tot i el llançament de pedres per part d’ocupes, des d’un altre edifici, que va deixar dos agents ferits. Els agents no van entrar en aquell immoble perquè no tenien cap ordre judicial que els ho autoritzés.

L’operació, que va durar prop de nou hores, es va complicar quan els Mossos es van trobar que dues dones havien ficat el braç en un bidó ple de ciment i de ferralla. El procés per llevar-les d’aquella massa va durar hores i les dues dones en van sortir amb ferides.

La policia no va fer cap detenció arran del desallotjament de l’edifici de Santa Coloma, on va trobar un total de sis persones.

L’Estudi 9 estava ocupat des del 2018, quan l’Ajuntament va presentar el projecte del pla especial de reforma interior (PERI) Santa Coloma Vella II. Diversos col·lectius veïnals s’hi van oposar perquè el projecte preveu enderrocar diversos immobles històrics per fer-hi una gran avinguda i construir-hi habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona