Societat

PATRIMONI

Blanes dedica uns jardins del Passeig de Mar al pintor Rafael Bataller

Blanes ha complert aquest cap de setmana un deute pendent que tenia des de fa uns anys amb un dels seus conciutadans més internacionals. Diumenge al migdia es va inaugurar la senyalització dels ‘Jardins Rafael Bataller i Giralt’, un espai a l’aire lliure situat en un dels racons més emblemàtics del municipi: a la punta del Passeig de la Mestrança.

Son els nous jardins ubicats sobre el Club de Vela Blanes, del qual Rafael Bataller i Giralt (Blanes 1920-2013) va ser-ne un dels socis fundadors l’any 1943. De fet, a la placa ceràmica que senyalitza l’espai que se li ha dedicat –realitzada per l’artista blanenc Sergi Ros- s’explicita que el genial artista era ‘pintor i navegant’, remarcant el seu lligam amb el món de la vela.

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la regidora de l’Arxiu i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa. També van participar Joan Felip en representació del Club de Vela Blanes, així com el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament. D’igual manera, no es van voler perdre l’ocasió de sumar-se a l’acte de reconeixement d’altres regidors i regidores, així com diversos representants del món cultural blanenc.

Pintura i música

Abans que es procedís a descobrir la placa commemorativa de la senyalització dels jardins, l’acte inaugural es va encetar amb un taller de pintura a l’aire lliure a càrrec de l’artista blanenc Joel Ristol, acompanyat dels seus alumnes, a qui alliçona al Taller La Divina Proporció. Mitja hora més tard, a les 11 del matí, es va encetar una actuació musical amb Nil Domínguez, qui va interpretar diverses peces amb la trompeta.

Va ser a 2/4 de 12 quan es va procedir a l’acte oficial d’inauguració, amb la descoberta de la placa de senyalització realitzada per l’artista blanenc Sergi Ros, qui també va ser present a l’acte. Cal dir que la idea de dedicar-li un espai públic a Rafael Bataller va sorgir de l’Associació Recvll, una revista a la qual va estar molt unida la seva trajectòria vital. Sis anys després de la mort de l’artista, va cursar la sol·licitud oficial per recordar-lo sempre.

Un cop aprovat per l’Ajuntament de Blanes, la Comissió del Nomenclàtor va acordar per consens denominar els jardins nous ubicats sobre el Club de Vela Blanes. Rafael Bataller va néixer el 26 de novembre, per això es va pensar en la data del 3 de desembre perquè tingués lloc l’acte: per la seva proximitat al calendari. D’aquesta manera, s’ha donat compliment al més que merescut reconeixement que la ciutat de Blanes tenia encara pendent de retre-li a qui ha contribuït tant per dur el nom de la ciutat més enllà de les seves fronteres.

En aquest darrer sentit, a la inauguració d’ahir va assistir-hi en representació de l’Associació Recvll el seu president, Salvador Roca. Qui també va participar en l’acte en representació de la família de l’homenatjat va ser Luisa Fernández, la cuidadora de Rafael Bataller durant els darrers anys de la seva vida. Un cop la placa de senyalització va quedar descoberta, va dipositar-hi unes roses en record de l’artista.

La placa de senyalització dissenyada i realitzada per Sergi Ros reprodueix una fotografia d’autor desconegut on es veu Rafael Bataller fent una de les seves pintures. La instantània forma part del Fons Rafael Bataller dipositat a l’Arxiu Municipal de Blanes, i va ser captada a Sa Palomera, amb el contorn dels edificis de Blanes com a rerefons, mentre l’artista, mostrant el seu etern somriure, mira a càmera amb els estris de pintor a la mà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls
Infraestructures i serveis

Nou itinerari per a vianants i ciclistes entre Manresa i Santpedor

Manresa
SOCIETAT

Col·labora amb projectes a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Terrassa
Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot