Societat

llengua

L’ONU exigeix a l’Estat que protegeixi la immersió lingüística

L’informe del relator especial per aquests temes considera que Espanya vulnera els tractats internacionals de protecció de les minories

En plena nova campanya d’atacs contra el model d’immersió lingüística, set entitats que lluiten per la defensa de la llengua acaben de presentar un contundent informe de l’ONU que adverteix a l’Estat espanyol que no està fent prou per protegir el català a les aules i que, per contra, les sentències per imposar el 25% de classes en castellà estarien vulnerant la legislació internacional. Son només dues de les categòriques conclusions de l’informe del relator especial de l’ONU pels afers de les minories, Fernand de Varennes, que alerta a l’Estat que les sentències contra el català a l’escola poden vulnerar la normativa internacional de protecció de les minories lingüístiques i li exigeix que impulsi mesures contra la desprotecció de la llengua catalana, informa l’ACN. Varennes va més enllà, ja que considera que la Constitució espanyola no protegeix com cal les minories lingüístiques i no s’ha adaptat de forma prou satisfactòria als mecanismes internacionals de protecció, posant com a exemple que no s’inclou la llengua com un dels possibles motius de discriminació.

L’informe destaca que les sentències contra l’ús del català a les aules han provocat un “augment dels obstacles per a l’ús de les llengües minoritàries” i per això cal una intervenció immediata de l’Estat per “revisar l’actuació dubtosa” sobre la immersió lingüística. Les entitats que van demanar a l’Organització per les Nacions Unides que es pronunciés són Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, el sindicat majoritari al sector educatiu, la Ustec, la Intersindical-CSC, la Fundació Escola Valenciana, Sine Qua Non i Language Rights. Avui han fet una roda de premsa conjunta al Parlament per presentar les conclusions del relator i fer un clam en defensa del model d’immersió lingüística, qüestionat recentment per una missió d’eurodiputats del Parlament Europeu vinculats a la dreta, l’extrema dreta i el partit liberal. L’acte ha comptat amb el suport d’ERC, JxCat, comuns i la CUP.

En l’informe presentat, el relator especial pels afers de les minories mostra la seva “preocupació seriosa” per la situació del català al sistema educatiu i demana a l’Estat espanyol que revisi la seva actuació, tant política com judicial. Segons les entitats que van demanar-lo, l’informe és “clar i directe” i assegura que reduir l’ús del català a les escoles comportaria el risc que els alumnes castellanoparlant no aprenguessin suficientment el català, a banda de posar sobre la taula que “l’ús quotidià del castellà i la seva exposició ja estan garantits i són privilegiats”. Així ho ha explicat el membre de Plataforma Per la Llengua i portaveu de les set entitats que van demanar l’informe, Eloi Planas. Planas ha recordat que es van adreçar fa dos anys a l’ONU per “informar-los de la campanya que estàvem observant dels tribunals espanyols per posar fi a la immersió en català i imposar la vehicularitat del castellà en el sistema educatiu”. El resultat ha arribat ara i “no és gens ambigu”. Fernand de Varennes esperava una resposta per part del govern espanyol que “encara no ha arribat”, i per això l’haurà de rebre el seu successor, el suís Nicolas Levrat, segons el membre de Plataforma, que ha insistit que l’Estat “té pendent” la resposta.

L’informe es fa públic la mateixa setmana que una delegació de diputats del Parlament Europeu hagi visitat durant tres dies Catalunya per estudiar el seu sistema d’immersió lingüística i hagi considerat que és un “problema” que els pares que vulguin el 25% de classes en castellà hagin d’acudir individualment als tribunals per reclamar-ho. Nombroses veus han denunciat el biaix ideològic de la missió i, per tant, la instrumentalització del Parlament Europeu amb l’objectiu partidista d’atacar la immersió lingüística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona