Societat

Societat

La Fundació Canals d’Urgell, de Mollerussa, duplica els usuaris el 2023

La Fundació Canals d’Urgell va duplicar el nombre d’usuaris el 2023 i va arribat a més de 7.400 visitants, entre els qui van accedit a l’espai cultural de la Casa Canal de Mollerussa i els qui van participar en les diverses activitats, conferències i sortides guiades. En part, aquest increment s’explica pel tancament i les restriccions d’aigua que ha patit el canal, que han fet despertar l’interès general sobre com funciona aquesta infraestructura hidràulica de 160 anys. Així ho ha explicat a l’ACN la directora de la fundació, Maribel Pedrol, que ha assenyalat que, el 2023, s’ha registrat un increment de peticions per sortir a explicar el projecte del canal a diferents aules d’extensió universitària. També han tingut bona acollida les sortides guiades a la casa de comportes a Ponts. La fundació preveu inaugurar nous itineraris aquest 2024.

Del total d’usuaris, 1.767 corresponen a particulars que han visitat l’espai cultural dels canals d’Urgell, ubicat a la planta baixa de la Casa Canal de Mollerussa. Per aquest espai també han passat 1.500 alumnes d’una trentena de centres educatius. D’altra banda, 850 persones han assistit a les conferències i xerrades de l’entitat.

La presidenta de la fundació també ha destacat la bona acollida de les sortides a la casa de comportes a Ponts, amb 312 visitants, i ha anunciat que, a partir d’aquest any, ampliaran el repertori de visites a altres punts de la infraestructura hidràulica amb l’objectiu d’obrir-se al territori i descentralitzar l’oferta de la Casa Canal de Mollerussa. En concret, aquest 2024, s’estrenarà una visita a Agramunt, amb la figura de Domingo Cardenal i el pont de Ferro com a elements destacats.

Les activitats que porta a terme la fundació tenen l’objectiu de “comunicar i difondre no només la història del canal, sinó la seva actualitat i conscienciar la gent sobre els usos de l’aigua”, ha explicat la directora, Maribel Pedrol.

Conveni amb museus

La directora de la fundació també ha anunciat el conveni amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya per entrar a formar part del Sistema Territorial del MNACTEC, una xarxa de centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització de Catalunya. Això servirà, diu, per “treballar en xarxa i fer projectes en comú”.

D’altra banda, l’entitat també està pendent de publicar el llibre pòstum de Pepe Ripoll. “Aquesta publicació vol ser la primera d’una col·lecció”, ha anunciat Pedrol, segons la qual “la voluntat de la Fundació és revaloritzar tota aquella gent que ha fet possible que els canals d’Urgell esdevinguin un model d’èxit i la clau de la transformació del clot del Dimoni”.

La Fundació Canals d’Urgell és una entitat privada creada el 2021 per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell. El seu objectiu és afavorir el desenvolupament social, territorial, ambiental, cultural, educatiu, turístic, científic i econòmic que proporcionen els canals d’Urgell per mitjà del regadiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat