Societat

GIRONA

La dificultat de gestionar l’ajut als sensesostre que rebutgen els suports

El cas de la dona ucraïnesa de 71 anys que fa aproximadament un any que es va instal·lar a l’entrada d’un garatge del carrer Pare Coll de Girona ha posat de manifest la dificultat de gestionar els casos en què l’afectat no accepta l’ajut que li ofereixen les administracions. L’Ajuntament de Girona va explicar ahir que coneix el cas d’aquesta persona, que recentment va necessitar un ingrés hospitalari a l'Hospital Josep Trueta per una cel·lulitis infecciosa, però va assegurar que ha rebutjat els ajuts que els serveis socials ofereixen als sensesostre.

La regidora d’Igualtat i Justícia Social, Amy Sabaly, assenyala que, en casos com aquest, no es pot obligar la persona que no té llar a acceptar els “recursos humans, econòmics, materials i residencials” que li ofereixen si ella mateixa no els accepta. Encara que tingui problemes de salut mental evidents, com és el cas de la dona ucraïnesa, les administracions no poden obligar-la a res si no hi ha un diagnòstic psiquiàtric d’incapacitat: “Molts sensesostre tenen la seva voluntat anul·lada a causa de les malalties mentals, però com que no estan incapacitats es continua preservant la seva suposada voluntat”, afirma Sabaly. Cristian Lienlaf, portaveu de l’entitat Som Sostre, alerta que, malgrat tot, el grau de vulnerabilitat d’aquestes persones continua “sent evident” i que per aquest motiu “necessiten ajuda”. “No és correcte dir que no es volen deixar ajudar, perquè parlem del criteri de persones malaltes que necessiten algú que obri per elles”, diu Lienlaf.

El problema és que, per aconseguir una declaració d’incapacitat i la corresponent ordre d’un jutge, el procés és llarg i lent i només és possible, com recorda Lienlaf, si el sensesostre suposa un perill per a ell mateix o per a terceres persones. Sabaly adverteix que aquest procés pot allargar-se “dos anys” a partir del moment en què els serveis socials detecten que cal actuar: “És molt complex perquè la declaració d’incapacitat significa que a la persona se li retira la voluntat.”

Això deixa les administracions amb poc marge de maniobra per ajudar el sensesostre que mostra rebuig. Lienlaf denuncia, però, que els equips de carrer dels serveis socials fan poc seguiment d’aquests casos, cosa que considera “molt necessari” per establir vincles amb la persona i “guanyar-se” la seva confiança: “Potser així després acceptaran els ajuts.”

La regidora d’Igualtat i Justícia Social assegura que, en el cas concret de la dona ucraïnesa, es fa un seguiment periòdic del seu cas, tot i les dificultats per comunicar-s’hi: “D’entrada, no vol parlar amb tècnics homes. L’any passat teníem una tècnica ucraïnesa que ens ajudava a salvar el mur de l’idioma, però també la va rebutjar.” Sabaly diu que el consistori no es resigna i que continuarà insistint per ajudar la dona: “És un cas que fa mal, perquè com a dona gran té un perfil doblement estigmatitzat i doblement vulnerable.”

A partir dels problemes de salut de la dona ucraïnesa, tres veïnes de Sant Narcís, l'Angie, l'Anna i la Novy, una de les quals és ucraïnesa, es van mobilitzar per intentar trobar la seva família. Les seves gestions van tenir èxit i dimecres van localitzar una germana que continua vivint a la seva localitat natal, Zashkovichi, un poble de 600 habitants d’una província propera a Polònia. La dona, que ja no està ingressada, ha passat les últimes nits a l'exterior del Trueta i continua rebent l'ajut de les veïnes que li han donat suport durant l'últim any. Les veïnes s'han reunit avui amb els assistent socials per demanar que s'accelerin els tràmits al jutjat perquè es prenguin mesures: "Aquesta dona té dret a un tutor legal que decideixi que se l'ha de curar. És una persona que no pot caminar, que es cansa molt i que podria tenir una possible trombosi al braç, que té molt inflamat". Segons expliquen les veïnes, serveis socials enviarà un informe sobre aquest cas al jutjat. "Nosaltres també ho farem i fem una crida perquè ho faci més gent. Seria important que al jutjat es trobessin amb moltes persones demanant que es prenguin mesures", asseguren les veïnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia