Societat

Torna el museu més antic

El Museu Martorell, el més antic dels públics de Barcelona i de Catalunya, reobre les portes al parc de la Ciutadella

Ha estat restaurat i reconvertit en un centre d’exposicions que combina noves tècniques amb conservació del patrimoni

L’edifici és el segon que es recupera al parc de la Ciutadella, juntament amb l’Hivernacle

El parc de la Ciutadella recupera una altra de les seves peces patrimonials amb el nou Centre Martorell d’Exposicions, situat en el que havia estat el Museu Martorell i que és el museu públic més antic de Barcelona i també de Catalunya. El nou espai expositiu reobre les portes combinant tècniques d’exposició modernes però conservant alguns dels elements patrimonials que presentava l’any 1882, en què va ser inaugurat. El centre consta de dos espais expositius i una sala polivalent. Oferirà exposicions científiques sobre temàtiques amb gran impacte social relacionades tant amb la crisi climàtica i de la biodiversitat com amb l’exploració de les fronteres actuals del coneixement. Ara mateix presenta dues exposicions temporals: Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals, produïda pel mateix museu, i WOW. Animals de museu: ciència, tècnica i art, una mostra amb la col·laboració del Parque de las Ciencias de Granada. A més, col·laborarà amb altres centres propers com ara el Zoo de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra o l’Institute of Science and Technology.

Una de les dues mostres que ja es poden veure al nou museu és WOW. Animals de museu: ciència, tècnica i art, que recorda la feina dels taxidermistes amb sis escenes d’animals naturalitzats. Hi ha un grup de quinze cabres salvatges saltant en estampida, dues zebres en lluita i una lleona caçant nyus, entre exemplars.

L’altra exposició és Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals, un recorregut per la història dels museus de ciències naturals que recupera l’esquelet de l’Avi, el mític elefant del zoo de Barcelona de principis del segle XX que s’havia exposat a l’antic Museu de Zoologia.

En la reobertura, ahir, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va recordar que el nou Centre Martorell s’uneix a l’Hivernacle, el palau de vidre que té al costat, en el procés de recuperació dels edificis que l’Exposició del1889 va deixar a dins del parc.També són, va dir, les primeres peces visibles del que s’ha anomenat la Ciutadella del Coneixement. Es tracta d’un projecte científic i urbanístic que vol convertir el parc en un node de coneixement, divulgació recerca i innovació.“Estem assistint a un renaixement cultural, econòmic i científic de Barcelona que s’havia aturat arran de la crisi i la inestabilitat política.” Collboni va reivindicar la centralitat de la Ciutadella del Coneixement i va dir que aspira a convertir-se en un pol similar a Hyde Park a Londres o a Central Park a Nova York, on es combinen ciència i natura. En el marc de la Ciutadella del Coneixement també es rehabilitaran el Castell dels Tres Dragons i l’Umbracle (totes dues per finals del 2026); els tres edificis de recerca de l’antic Mercat del Peix (amb les obres ja en marxa), i el Centre de Biociències del CSIC (amb l’acabament previst el 2027). L’alcalde va presentar la defensa del coneixement com una de les eines contra el negacionisme del canvi climàtic. “Això és combat amb coneixement i omplint el museu de nens i explicant-los què és la ciència”,va reblar.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va explicar que el nou centre expositiu serà el marc de mostres científiques relacionades amb la crisi climàtica i la biodiversitat.“Per a nosaltres és un deure donar resposta a les preocupacions dels nostres temps”, va defensar Garriga, que va assenyalar que el centre neix amb l’horitzó de fer “cultura transformadora i adaptada als nous temps; en definitiva, cultura i natura”.

Un museu familiar

El director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Carles Lalueza, va explicar en la presentació de l’acte que, de petit, anava al Museu Martorell amb el seu pare per contemplar les exposicions i les mostres que hi havia a l’interior. El centre havia estat obert fins a l’any 2010 i va conservar els costums expositius del seu inici. Ara, part d’aquest patrimoni encara es pot consultar i contemplar, però s’uneix a les tècniques expositives més modernes, com ara grans panells informatius i interactius.

L’edifici neoclàssic que allotja aquest espai es va inaugurar l’any 1882 per encabir les col·leccions de ciències naturals i arqueològiques que havia donat en herència a la ciutat el naturalista Francesc Martorell i Peña. L’any 1924 va passar a ser el Museu de Geologia i el 2010 va tancar. El procés de remodelació de l’edifici, catalogat com a bé d’interès local, va arrencar el 2021 i ha suposat una inversió de 6,2 milions d’euros. S’ha fet en tres fases i actualment es redacta el projecte per recuperar la façana, una obra que es podria fer al setembre.

3
anys
ha suposat la restauració, que s’ha fet en tres fases.
6,2
milions
d’euros s’han invertit en la remodelació.
1882
és l’any
en què l’edifici va ser inaugurat, per a l’Expo del 1889


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona