Societat

societat

Els pagesos gironins mantindran el tall a l'AP-7 tota la nit

Han pactat amb els Mossos d'Esquadra que desbloquejaran l'N-II

A canvi, demà seran escortats en la marxa lenta per l'autopista fins a Barcelona, on continuaran les protestes

Els pagesos gironins mantindran el tall a l'AP-7, a l'alçada de Medinyà, tota la nit, segons han acordat en una assemblea que havien previst per a les set de la tarda, però que finalment han avançat. El tall, que ha començat a dos quarts de tres de la tarda, just després de la manifestació fins a la seu de la Generalitat a Girona, s'allargarà fins demà al matí. Entre les opcions que valoren, hi ha la possibilitat de fer torns per dormir als tractors que han deixat a l'N-II, que també continua tallada. A l'assemblea, a més, també s'ha acordat que a les set del matí s'uniran a les marxes lentes previstes cap a Barcelona. Els pagesos han fet entrar aquesta tarda desenes de tractors a l'autopista, just en el punt que conflueix amb l'N-II, per l'arribada d'una desena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. Fins llavors, el tall s'havia fet només amb persones, però en veure l'arribada de la Brimo els agricultors han mobilitzat els seus tractors a fi de poder mantenir-lo. Per fer-ho, han eixamplat el camí d'accés a peu obert al pont de l'AP-7, per on han entrar una quinzena de tractors que primer s'han situat en sentit nord. Després d'arrencar una tanca, també han accedit a la banda sud. Poc després, els vehicles de la Brimo s'han retirat.

La pagesia gironina s’ha afegit a les mobilitzacions d’arreu del país i de França amb protestes contra la situació límit que viu el sector, després d’un 2023 “colpidor” per la sequera i per l’excés de burocràcia que “ofega” els productors. La protesta ha arrencat a primera hora del matí. Uns cinc-cents tractors -segons el sector- han omplert l’aparcament del pavelló de Fontajau, on s’han concentrat just abans de marxar cap a la seu de la Generalitat, segons ha informat l’Agència Catalana de Notícies. Han entrat a la ciutat agafant la rambla Xavier Cugat, la rotonda de la Devesa i l’avinguda Jaume I fins arribar al davant de la Delegació del Govern, bloquejant el centre de Girona durant unes dues hores amb els tractors plens de cartells amb lemes reivindicatius.'Prou burocràcia. Danys fauna' recollia una pancarta amb un taüt i la bandera europea enganxats al morro d’un tractor. 'Volem ser pagesos, no administratius!' o 'Deieu: els pagesos seran sempre nostres! Cuideu-nos!', eren altres lemes que s’han pogut veure. I entre la corrua de tractors, un portava un ninot, recreant un espantaocells, amb la frase: 'Mascort, ets la nostra mort'.

Quan la manifestació ha arribat al davant de la Delegació del Govern, part dels tractors s’han entravessat a banda i banda de Pompeu Fabra i uns altres han col·lapsat la calçada. Aquí, alguns pagesos han llançat bales de palla contra la seu de la Generalitat (que, posteriorment, s’ha encès i ha ennegrit tota la porta que dona accés al passatge d’Arístides Maillol). I uns altres han descarregat caixes amb pomes i han començat a regalar-les als vianants.

Una representació dels pagesos -part d’ells són crítics amb els sindicats- s’ha reunit amb la directora territorial d’Agricultura, Elisabet Sánchez, i li han fet arribar el manifest de la protesta. A l’escrit, el sector subratlla que “la crisi que fa temps pateix el sector primari” s’ha agreujat amb l’increment dels costos, una sequera “que no té solució a curt termini” i l’augment de burocràcia i normatives que els fan perdre “temps”.

Des d’aquí les protestes s’han dirigit cap a Medinyà, on els pagesos gironins han tallat l’AP-7 i l’N-II en els dos sentits de la marxa cap a dos quarts de tres de la tarda. Els manifestants -uns 500, segons els convocants- també han muntat barricades amb branques, han abocat pedres a la via i han fet algun foc. Desenes de conductors han quedat atrapats en el tall i, per tal de drenar el trànsit, permeten la circulació puntual d’alguns vehicles. Els Mossos finalment han fet girar els vehicles perquè circulessin contra direcció fins a la sortida més propera.

Unió de Pagesos ha afirmat a xarxes que no pararan “fins que puguem viure dignament de la nostra feina” i ha demanat la col·laboració de la ciutadania: “us necessitem amb nosaltres”.

A primera hora del matí, el Servei Català de Trànsit ha informat de les principals carreteres afectades, que a comarques gironines han estat la C-252 i la Gi-634.

“Amb preocupació, resignació i amb mala llet”

Entre els pagesos que han agafat els tractors per anar fins a Girona hi ha en Josep Vall-llosera, de Santa Coloma de Farners. “Visc la situació amb preocupació, resignació i amb mala llet”, assegura, posant l’incís en tota la paperassa que han de fer. “Quan arribes a casa al vespre, estàs cansat i vols estar amb els fills, t’obliguen a connectar-te a l’ordinador per donar-los informació que ja tenen per duplicat o triplicat; sí que és cert que les noves normatives venen des d’Europa, però enlloc diuen que ho haguem d’omplir els pagesos, amb la pila de gent que té la Generalitat”, critica.

Al seu costat, la Cristina Bech, que està alletant el seu fill i ha vingut des de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) critica que a totes les traves que viu el sector arreu, aquí s’hi suma també la sequera persistent. “Molts sectors no tenen ni la quarta part de limitacions que ens han imposat, quan nosaltres produïm els aliments”, lamenta, criticant també que els números no els surten perquè han de lluitar contra les importacions i els preus acaben essent “inviables”.

Per la seva banda, el portaveu d’Unió de Pagesos, Narcís Poch, subratlla també que a les comarques gironines un altre problema afegit amb què es troba la pagesia són els danys que provoca la fauna salvatge als conreus (principalment, senglars i cabirols). “N’estem cansats i el Departament no ens aporta solucions”, diu Poch, lamentant també que les comarques gironines “som les més castigades per la sequera” i que porten dos anys “passant-les magres” per culpa de “l’espoli que s’envia cap a Barcelona”.

La gota que ha fet vessar el got

A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l’obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha “centrifugat” el cost d’aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d’informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.

Altres reclamacions del col·lectiu són posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.

La convocatòria d’aquest dimarts es repetirà a altres punts de l’Estat. A Catalunya, les concentracions estan impulsades per Unió de Pagesos. “El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor. Els ànims estan molt tocats, l’economia està molt tocada, comencem a veure puntes de sobreendeutament al sector agrari i ramader, es van disparar els costos de producció”, ha detallat Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos. L’organització agrària espera que les protestes siguin “molt seguides”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona