Societat

societat

Els pagesos es dirigiran en tractors cap a Barcelona demà

Seguiment massiu de les mobilitzacions per reclamar ajudes per al sector i menys burocràcia

Seguiment massiu de les mobilitzacions impulsades pels pagesos per denunciar l’encariment dels costos, la manca d’ajudes, el desprestigi social i l’excessiva burocràcia que pateix el sector. Després dels talls a les principals vies del país durant el dia d’avui, la majoria de concentracions de pagesos decideixen aquesta tarda i nit de marxar amb els tractors cap a Barcelona demà.

Seguint l’estela de França, els agricultors de casa nostra havien previst un dia intens de protestes a tot el país per evidenciar que ja no poden més i no només s’estan complint les expectatives sinó que a hores d’ara en alguns indrets hi ha previstes assemblees per valorar si els manifestants passen la nit a la carretera. Des de primera hora del matí es registren talls, llargues cues i afectacions a les principals carreteres catalanes i aquestes es van intensificant a mesura que passen les hores. Les mobilitzacions contra la burocràcia, els elevats costos i la competència deslleial –entre molts altres problemes que acumula des de fa anys el sector– tallen a mig matí la circulació a l’A-2 a Fondarella, a l’AP-2 i l’N-240 a Montblanc, impossibilitant la connexió per carretera d’alta capacitat entre Barcelona i Lleida, i entre Lleida i Tarragona, informa l’ACN.

A la Catalunya Central, els pagesos també han tallat la C-16 en ambdós sentits a Sallent, així com l’Eix Transversal (C-25) i la C-17. Des de dos quarts d’una, també està tallada l’AP-7 a l’Aldea, al Baix Ebre. Per zones, i segons informa el Servei Català del Trànsit, a la Catalunya central estan tallades la C-17 i la C-25 A Vic, i la C-16 i la C-25 a Manresa. A Tarragona, hi ha tall de l’AP-2 a Montblanc i Vila-rodona, i també afectacions a la C-14, la N-240, la C-51 i la N-420. A Ponent el principal tall és el que afecta l’A-2, a Mollerussa, i també hi ha afectacions de trànsit a l’N-II. Al Pirineu, les protestes dels pagesos afecten la N-260 i la N-145, on s’està fent una marxa lenta, així com la C-13 a Sort. Al Penedès, estan afectades la N-340 i la C-15, tallada a Vilafranca.

A Girona, la protesta dels pagesos ha portat centenars de tractors al pavelló de Fontajau, on s’han concentrat just abans de marxar cap a la delegació de la Generalitat, al centre de la ciutat. “Volem sembrar, plantar, esporgar o cuidar els nostres animals, no estar mitja jornada davant l’ordinador!” i “fa massa temps que no compten amb nosaltres però alimentem la població i som imprescindibles! La nostra fi, la vostra fam!”, son dos dels fragments del manifest que han llegit els agricultors davant la delegació del govern, on els pagesos han llançat palla i han regalat pomes. Des d’aquí i després de col·lapsar l’avinguda Jaume I i Pompeu Fabra durant dues hores, els prop de 500 tractors han enfilat cap a Medinyà per tallar l’AP-7 i l’N-II. Entre les pancartes que porten s’hi pot llegir “Volem ser pagesos, no administratius!” o “Dèieu: els pagesos seran sempre nostres! Cuideu-nos!”.

A Ponent, centenars de pagesos, ramaders i tractors han tallat l’autovia A-2 a l’alçada de Fondarella (Pla d’Urgell), en els dos sentits de la marxa. A Vic, més de 180 tractors s’han concentrat al matí a l’espai d’El Sucre. “Estem al límit, però creiem que som a temps de canviar-ho i que les mobilitzacions seran un punt d’inflexió”, ha afirmat el coordinador d’UP a Osona i Lluçanès, Oriol Rovira. Els manifestants han anat cap a les oficines del DARP que hi ha al costat del recinte i més de 200 pagesos han acabat entrant a dins amb crits com “Funcionaris, mercenaris”. Tot seguit han fet una marxa lenta fins a la C-17 a l’altura de Gurb, on han tallat la carretera. Més de 200 tractors arribats de diferents punts del Camp de Tarragona tallen, també, des de dos quarts de deu del matí diverses carreteres a Montblanc.

El sector del camp es mobilitza per denunciar que està al límit i entre les principals mesures reivindica millores per revertir la crisi de preus i l’excés de burocràcia. Les protestes de les últimes setmanes a França han precipitat el calendari de mobilitzacions, que ha de culminar amb una gran manifestació a Madrid el 21 de febrer. Les associacions agràries també estan preparant accions a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna el 13 de febrer. A banda de mesures per fer front als costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, els pagesos també reclamen que es posi fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea. La convocatòria d’avui es repetirà a altres punts de l’Estat.

“El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor, els ànims estan molt tocats i comencem a veure puntes de sobreendeutament al sector agrari i ramader”, ha avisat Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos. Un dels grans problemes del sector és el relleu generacional i els pagesos avisen que això s’agreujarà si no s’aconsegueix que qui treballa al camp pugui tenir una vida digne. També demanen que els consumidors siguin conscients de què hi ha darrera els productes que mengen i què passarà si el camp continua sense ser rendible, per això el lema de les protestes: La nostra fi, la vostra fam!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat