Societat

El turisme és bo, però...

El 70% dels barcelonins creuen que el turisme és beneficiós per motius econòmics, però el 61,5% consideren que s’ha arribat al límit

Els veïns de Barcelona estan d’acord a potenciar fires i congressos i a limitar el nombre de creueristes i visitants que venen de vacances

La majoria dels enquestats continuen pensant que els turistes tenen un bon comportament a la ciutat

El turisme és bo per a Barcelona, però comença a ser una mica excessiu. Set de cada deu veïns de la ciutat consideren que el turisme és beneficiós (sobretot per motius econòmics), però el 61,5%, quan se’ls pregunta si Barcelona està arribant al límit o ja ha arribat al límit en la capacitat de rebre turistes, diuen que sí, que Barcelona s’ha turistificat massa, una opinió que no ha deixat de créixer des del 2016. Només el 23% dels veïns de la capital catalana consideren que el turisme és “més aviat perjudicial”. Això sí, l’opinió és diferent si els veïns enquestats viuen en un barri turístic o en un barri que no ho és. Així, als barris turístics (el Raval, el Gòtic, la Barceloneta, i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera), els veïns que creuen que el turisme és perjudicial arriben al 28%, mentre que als barris on pràcticament no hi ha turistes (com les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris), la percepció negativa baixa fins al 21%. Així es desprèn de l’enquesta Percepció del turisme a Barcelona 2023, que enguany arriba a la 14a edició, elaborada pel Departament d’Estudis d’Opinió de l’Oficina Municipal de Dades, sobre la base de 1.859 enquestes elaborades la primavera i la tardor passades, i que segons l’Ajuntament avala la voluntat d’aprofundir en la gestió d’aquest fenomen a la capital catalana.

Si ens aturem a mirar la gent que diu que la ciutat ha arribat al límit de la seva capacitat d’acceptar turistes, veiem que aquesta tendència va començar el 2011 però es va disparar a partir del 2016. L’opinió es va modificar després de la pandèmia, quan la ciutat va quedar buida de turistes i es va veure que feien falta per a la recuperació econòmica. Aleshores els veïns van estar més a favor de l’arribada de turistes, però ara les veus en contra s’han tornat a evidenciar. En canvi, el percentatge dels partidaris que Barcelona continuï atraient turistes va créixer del 2007 al 2012, any a partir del qual va començar a caure en picat. En l’última enquesta, ja només són el 36,4% els barcelonins que creuen que calen més turistes. Els més favorables, els que viuen en barris no turístics (el 37,3%).

Segons l’enquesta encarregada per l’Ajuntament de Barcelona, una gran majoria dels barcelonins (el 83,1%) creuen que s’ha de potenciar el turisme per motius professionals (relacionats amb fires, congressos i reunions, per exemple) i per esdeveniments esportius (el 76,6%) i també per motius educatius i de formació (aquí el suport és amplíssim: el 91,6%). En canvi, a la pregunta concreta de quin tipus de visitant s’ha de potenciar, només el 44,7% creuen que s’ha de potenciar el turisme vacacional i tan sols el 32,7% estan a favor de potenciar l’arribada de vaixells de creuer.

Rècord de creueristes

Quan la pregunta que es fa és “quin tipus de visitant s’ha de limitar”, la resposta és contundent: quasi el 56% dels barcelonins creuen que s’ha de limitar l’arribada de creueristes (embarcar i desembarcar en un vaixell de creuer) i el 43% reduirien l’arribada de visitants que venen només a fer vacances. Al llarg del 2023, van passar per Barcelona 3.568.901 creueristes, segons ha confirmat el Ministeri de Transports, xifra que suposa 430.000 més que l’any 2019, abans de la pandèmia, i que va suposar un rècord històric.

Segons l’enquesta Percepció del turisme a Barcelona 2023, la percepció generalitzada és que el turisme és el motor econòmic, sobretot pel que fa a l’hostaleria, la restauració i el comerç. Els veïns que entenen que el turisme continua sent la principal font d’ingressos de la ciutat serien un 56,6%, a molta distància de qualsevol altre sector, i el 79,3% destaquen que genera oportunitats econòmiques i de treball per a la ciutadania de Barcelona.

Beneficis o perjudicis?

Segons l’Ajuntament, després de catorze edicions d’aquest estudi, “es manté la clàssica dualitat entre la importància econòmica del turisme i alhora el qüestionament dels seus beneficis”. Des del punt de vista global, la tendència assenyala un augment de la crítica. Els beneficis se centren pràcticament tots en el vessant econòmic i, entre els aspectes negatius, creixen les mencions al fet que “fan augmentar els preus (de l’habitatge i en general)” i que provoquen la “massificació en alguns espais”. En concret, entre els punts que han deixat de visitar alguns barcelonins per la presència de turistes, figuren zones com la Rambla, la Sagrada Família, la plaça Catalunya, el passeig de Gràcia i el front marítim. Aquesta percepció negativa del turisme és independent de si el barri és turístic o no.

La qüestió dels allotjaments

Segons aquest estudi, gairebé una quarta part dels barcelonins consideren que hi ha massa allotjaments turístics al seu barri, i dos de cada deu expliquen que conviuen amb ells al seu propi edifici. Segons l’informe, “gairebé la meitat de les persones enquestades que viuen en un barri turístic es mostren saturades per la presència d’allotjaments d’aquest tipus al seu entorn immediat, en contraposició amb un 15% de les persones que viuen en un entorn no turístic”. Les persones residents en barris turístics “també tenen més contacte directe dins de l’edifici (37,3% hi conviuen versus el 16,5%) que les de barris no turístics”. Una cosa que opinen la majoria de barcelonins és que els allotjaments turístics ocasionen moltes o força molèsties (paradoxalment, així opinen el 59% dels que no conviuen amb pisos turístics al seu mateix edifici i el 53% dels que sí que hi conviuen i tenen un tracte directe amb els visitants).

El comportament dels turistes també ha estat una de les preguntes de l’enquesta. En aquest sentit, la majoria continuen pensant que els turistes tenen un bon comportament a la ciutat (53,3%), versus el 27% que estimen el contrari. Un 23,5% asseguren haver allotjat algun visitant a casa seva.

Segons l’enquesta, el percentatge de persones que asseguren treballar en el sector turístic a Barcelona el 2023 va pujar quatre punts, fins a arribar al 14,2%, i el 72,9% ho fan amb un contracte indefinit, una xifra que ha anat creixent de manera sostinguda des de la reforma laboral. Així, el percentatge de persones que treballen en el sector turístic i que reconeixen que preferirien canviar de sector ha baixat del 75,5% del 2022 al 59,5% el 2023, adduint com a motius la voluntat de progressar, l’interès en altres àmbits i les dificultats de conciliació.

En espera de saber amb exactitud quants turistes van visitar Barcelona el 2023, segons l’Observatori del Turisme de Barcelona de la Diputació, la demarcació de Barcelona va rebre prop de 26 milions de turistes durant el 2023, un 12,3% més que l’any anterior. En total, es van registrar 99 milions de pernoctacions i es va generar un impacte econòmic directe de 12.418 milions d’euros.

26
milions
de turistes estrangers van visitar durant el 2023 la demarcació de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia