Societat

Societat

Claude Montana, el dissenyador que va posar de moda les muscleres

Guanyador de diversos premis, va revolucionar la moda de la dècada dels vuitanta

El dissenyador de moda francès Claude Montana (París, 1947) va morir divendres, a l’edat de 76 anys, segons ha informat la seva família a l’agència AFP. Tot i que en els últims anys havia desaparegut de l’escena pública, l’empremta que va deixar durant la dècada dels vuitanta encara ressona entre el sector.

Els seus inicis són a finals dels anys seixanta a Londres, fent peces de bijuteria. De tornada a París, va començar a treballar com a ajudant de l’estilista John Voigt, creant dissenys de peces de cuiro, material que ràpidament va agafar com a bandera. Va adaptar un estil molt personal, utilitzant formes imponents i arquitectòniques. Muscleres sobredimensionades, les cintures de vespa i unes siluetes agressives. El 1976 va celebrar la seva primera desfilada i va causar una bona sensació, i el 1979 va formar la seva pròpia companyia, House of Montana. Durant la dècada dels vuitanta es va convertir en una de les grans estrelles de la moda. Va presentar la seva primera col·lecció masculina, anomenada Montana Hommes, aconseguint desdibuixar les barreres imposades entre la moda masculina i la femenina de les muscleres. També va vestir actrius de la talla de Cher o Charlotte Rampling, i va ser guardonat amb diversos premis, com ara la millor col·lecció de dona d’estiu (1985), el millor dissenyador europeu de tardor i d’hivern (1987 i 1988), el premi Balenciaga al millor dissenyador (1989) i els premis Dés d’Or (1991 i 1992).

A mitjans dels anys noranta la seva vida personal va caure en desgràcia. Tot i ser obertament homosexual, va casar-se per conveniència amb la seva amiga i model Wallis Franken. Aquesta el 1996 es va suïcidar, i ell el 1997 va entrar en fallida. La seva companyia va ser adquirida l’any 2000 per Jean-Jacques Layani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA