Societat

Societat

Creixen les actuacions de control de plagues de rosegadors, paneroles, xinxes i aus

La sequera persistent, les onades de calor estiuenques i les temperatures elevades sostingudes expliquen dos anys consecutius d’increment

La sequera persistent, les fortes onades de calor i nits tropicals durant l’estiu i les temperatures sostingudes en el temps des de la primavera fins gairebé l’hivern són l’explicació d’un nou increment durant l’any 2023 de les actuacions de control de plagues de rosegadors, paneroles, xinxes de llit i aus, especialment a grans ciutats i a l’àrea metropolitana. Segons l’enquesta de l’Associació de Professionals de Desinfecció i Control de Plagues de Catalunya, és el segon any consecutiu que creixen les activitats en aquest àmbit. Com recull l’ACN, alhora, s’han intensificat els controls de legionel·la i ha disminuït dràsticament l’activitat de desinfecció. Un 62,5% de les empreses consultades han afirmat que les peticions per exterminar rates han crescut entre un 10% i un 25% durant el 2023. A més, en un 6,3% dels casos, la demanda va pujar entre el 25% i el 50%. L’augment més significatiu correspon al control de rata gris i es van concentrar als grans nuclis urbans i, especialment a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Pel que fa al control de paneroles, la demanda d’actuacions durant el 2023 ha augmentat per a gairebé 7 de cada 10 de les empreses enquestades, mentre que s’ha mantingut estable per a 2 de cada 10. L’increment s’ha detectat, com en el cas de les rates, a nuclis urbans, especialment a Barcelona i l’àrea metropolitana. En aquests casos “l’augment ve motivat, entre altres causes, per l’activitat reproductiva i colonitzadora de l’espècie, les altes temperatures i la baixa pluviometria; però també per l’estat de manteniment de les xarxes de clavegueram per la quantitat de matèria orgànica que hi ha i els desperfectes a la pròpia xarxa”, ha assegurat Andreu García, el portaveu de l’associació. D’altra banda, l’activitat de control de mosquits ha estat estable per al 34,8% de les empreses i ha crescut en una de cada quatre, tot i que aquest augment ha estat majoritàriament per sota del 25%. Segons la mateixa enquesta, un 47,8% de les empreses participants afirmen que va augmentar l’activitat de desinsectació de les xinxes de llit. Però si es tenen en compte les demandes d’informació i consultes sobre aquest insecte, aquestes van pujar fins al 56,5%. I pel que fa al control de noves espècies i espècies exòtiques invasores, el 47,8% de les companyies ha dit que l’activitat s’ha intensificat durant el 2023. Els animals que han requerit més actuacions han estat la vespa asiàtica i el bernat marbrejat marró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona