Societat

GIRONA

Més de 17.000 dones de la vegueria adquireixen productes menstruants reutilitzables

Un total de 17.645 dones de la vegueria de Girona ja s’han adreçat a les farmàcies de la demarcació per adquirir els productes menstruals reutilitzables que el Govern distribueix de manera gratuïta i universal des del passat 4 de març a través de la campanya “La meva regla, les meves regles”, impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Durant el poc més d’una setmana que porta en marxa l’acció ja s’han dispensat 14.000 productes menstruals reutilitzables a través de les més de 320 farmàcies adherides a les comarques gironines, i s’han fet més de 3.600 reserves de productes.

Per comarques, al Gironès és on més productes menstruals reutilitzables s’han recollit, un 31% del total de la vegueria; seguit de la Selva, amb un 24%; el Baix Empordà, amb un 17%; l’Alt Empordà, amb un 16%; la Garrotxa, amb un 5%; el Pla de l’Estany, amb un 4%, i el Ripollès, amb un 3%.

Per tipus de producte, a la vegueria de Girona les calces menstruals han estat el producte més sol·licitat per les dones amb un 52,2% del total, seguides de les copes menstruals que han demanat un 32,8% de les dones, i finalment les compreses de tela, que han estat l’opció escollida per un 15% de les gironines.

Aquest migdia la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Girona, Marta Casacuberta, han anunciant aquestes dades en una visita a la farmàcia Elisabet Baleri Bosch de Cassà de la Selva, on han pogut conèixer de primera mà com s’està desenvolupant l’assessorament i la distribució d’aquests productes a la vegueria. També hi han assistit l’alcalde de Cassà de la Selva, Pau Presas, i la regidora d’Igualtat, Gent Gran i Benestar Animal, Ester Ayala, i Cristina Castañé, regidora de Comerç Local i Veïnats.

La delegada del Govern ha destacat la bona acollida de la campanya per part de la població i ha agraït la bona resposta de les farmàcies gironines a l’hora d’adherir-s’hi. Cañigueral ha celebrat que el Govern hagi posat en marxa aquesta iniciativa “és molt important que el Govern hagi fet el pas d’implementar aquesta mesura inèdita al món, posant la menstruació i els drets sexuals i reproductius de les dones al centre del debat polític”. Cañigueral també ha recordat que aquesta “és una mesura feminista, però que també té una perspectiva social, perquè aborda la pobresa menstrual, així com ecologista, perquè promou l’ús de productes menstruals reutilitzables i sostenibles”.

La delegada del Govern també ha explicat que la mesura va més enllà de l’entrega de productes menstruals reutilitzables de manera gratuïta i universal “recomanem a les dones que quan vagin a les farmàcies a buscar els seus productes ho facin amb temps, per assessorar-se i escollir el que més els hi convé”. “Volem obrir la porta al debat i l’acompanyament en aquests drets que són fonamentals, uns drets que fins ara han estat invisibilitzats”, ha afegit la delegada.

Precisament, per dur a terme aquest assessorament més de 700 professionals farmacèutics de la vegueria de Girona han rebut en els darrers mesos una formació sobre drets sexuals i reproductius i, més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables, organitzada pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC).

Per la seva banda, la titular de la farmàcia visitada a Cassà de la Selva, Elisabet Baleri, ha explicat que estan molt contentes de poder-hi participar i ha agraït a la Generalitat “pensar en tota la xarxa de farmàcies per fer arribar la iniciativa a totes les dones”. També ha fet referència a com s’està desenvolupant la distribució dels productes i ha ressaltat que “és molt bonica la feina assistencial que podem fer, que no és només entregar els productes gratuïts, sinó també assessorar a les persones que venen”. En aquest sentit Baleri ha explicat que “molta gent que ve no coneix els productes menstruals reutilitzables i també hi ha molta gent que quan l’atens s’obre i parla d’altres coses relacionades amb la salut sexual o la salut femenina, per tant, també és una manera de trencar tabús”.

Accés als productes a través de les farmàcies

Les farmàcies són l’espai on es distribueixen gratuïtament els productes menstruals reutilitzables: una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de tela a totes aquelles nenes i dones que ho sol·licitin.

Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil).

En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyaran en l’elecció del producte que més s’ajusti a les necessitats de cada persona.

L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d’unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins