Societat

societat

Creixen un 8,4% el nombre de víctimes i el de denúncies per violència de gènere a Catalunya

Les xifres tant de denúncies com de víctimes de violència de gènere van tornar a repuntar a Catalunya el 2023. Segons el recull estadístic de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), al llarg de tot l’any passat els jutjats especialitzats en atendre aquest tipus de causes van rebre en total 24.950 denúncies, un 8,4% més que les 23.021 que es van tramitar el 2022. Pel que fa a la quantitat de víctimes, en un any va créixer, de 22.738 a 24.672, fet que suposa un repunt també del 8,4%. El CGPJ fa una doble lectura d’aquests indicadors. Per la banda més positiva, s’interpreta que l’augment de denúncies referma que hi ha més confiança a posar en coneixement de la justícia aquests fets que, alhora –i ara és quan ve la lectura més pessimista–, estan lluny de remetre, com ho corrobora el també increment de la victimització.

L’anuari de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere també indica que la taxa de dones afectades per aquesta xacra a Catalunya se situa en 61,5 per cada 10.000, un valor que es troba per sota de les 79,4 de mitjana estatal. El 43,1% d’aquestes dones són estrangeres, una dada que no ha experimentat oscil·lacions apreciables respecte a la del 2022. Per la mateixa naturalesa de l’ens, l’informe del CGPJ també posa molt l’accent en la resposta que es va donar des de l’àmbit judicial a aquests delictes, i molt específicament des dels jutjats especialitzats. D’aquesta manera, i a tall d’exemple, el 2023 es van incoar 6.017 ordres de protecció a Catalunya, un 10,3% més que les que es van computar el 2022 (5.454). D’aquestes, un total de 2.858 es van acabar executant, fet que suposa un 12% més que l’exercici anterior, i 3.129 van acabar denegant-se. Pel que fa a les sentències condemnatòries, l’informe de l’observatori revela que han crescut un 15%, passant de 1.782 l’any 2022 a 2.049 el 2023. Aquestes han representat el 89,8% del total. Al mateix temps, ha augmentat un 21,7% el nombre de sentències absolutòries, que han passat de 203 a 247. D’altra banda, també ha crescut un 10,7% la xifra de sentències per aquesta mena de delictes amb menors implicats, que han passat de 28 a 31.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins