Societat

sequera

El govern aixecarà les restriccions per la sequera quan els pantans arribin “al 28%”

Mascort recorda que si plou no s’entrarà en la fase 2 d’emergència, fet que farà retardar el transport d’aigua amb vaixells

Les pluges dels últims dies han fet augmentar les reserves d’aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya fins gairebé el 17%, però no és suficient. Tot i que el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va explicar fa uns dies que es podrien suavitzar les limitacions per la sequera, aquest dimecres ha avisat que per poder “aixecar les restriccions” imposades al març al sistema Ter-Llobregat, les reserves d’aigua haurien d’arribar “al 27 o 28%”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mascort ha alertat que la bona notícia després de les pluges dels últims dies és que aquest estiu no s’entrarà en la fase 2 d’emergència. En declaracions als mitjans hores després, ha remarcat també que això pot fer endarrerir la necessitat de portar aigua amb vaixells des de la dessaladora de Sagunt, una opció lligada a la declaració de la fase 2.

Les pluges han fet augmentar el nivell dels embassaments en els últims dies i es preveu que puguin continuar pujant amb el desgel de la neu que s’ha acumulat al Pirineu. Amb tot, Mascort ha estat clar assegurant que és essencial que plogui com ho va fer als mesos de maig i juny de l’any passat. “Si tenim previsió que hi hagi pluges i arribem a un percentatge important de les conques internes és possible que ens plantegem aixecar l’emergència”, ha insistit. “No tindria sentit” aixecar-la amb els envasaments al 17 o 18% per tornar a decretar l’emergència al cap d’un mes i mig”, ha reconegut. Mascort també ha assegurat que cap territori es quedarà sense aigua, preguntat per la situació a l’Alt Empordà, on hi ha diversos municipis en la fase 2 d’emergència.

El conjunt de les conques internes es trobaven al 16,10% dissabte, al 16,35% dilluns i aquest dimecres es troben al 16,63%. El sistema Ter-Llobregat està format pels embassaments de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç.

Els vaixells, preparats

La Generalitat i el govern espanyol van anunciar fa unes setmanes un acord per a tenir preparat el dispositiu necessari per poder portar aigua amb vaixell des de la dessaladora de Sagunt a Barcelona davant un empitjorament de la sequera a Catalunya. Tot i les pluges i la petita recuperació que han experimentat els embassament del sistema Ter-Llobregat que pot endarrerir l’entrada a la fase 2 d’emergència i per tant, com a ha dit Mascort, ajornar el transport d’aigua amb vaixells, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que “no s’ha d’abaixar la guàrdia” i que els nivells continuen sent baixos per l’època de l’any. Per això, ha constatat que la iniciativa de transportar aigua amb vaixell es manté: “Cal estar preparats per si cal”, ha afirmat.

Petició perquè Mascort s’expliqui al Parlament

El PSC ha registrat un escrit perquè el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, doni explicacions sobre la situació de sequera al Parlament. Com que la legislatura va ser dissolta amb l’anunci de les eleccions, l’òrgan on s’ha de materialitzar la compareixença és la Diputació Permanent de la cambra. A la petició els socialistes demanen que la Diputació Permanent es convoqui “amb caràcter urgent i immediat” perquè Mascort hi assisteixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona