Societat

SOCIETAT

Història i natura en un nou espai de Celrà

El futur centre interpretació de les Gavarres de Celrà se centrarà en la flora i la fauna del massís i inclourà un recorregut sobre l’evolució de la seva seu, la torre Desvern. L’alcalde, David Planas (CUP), explica que l’espai, als baixos de la torre, inclourà una secció sobre natura i una altra sobre història. L’obertura del centre està prevista per al mes de juny.

L’Ajuntament de Celrà ha encarregat a la productora local, 24 Imatges x Segon, el projecte per dotar de contingut l’espai. L’alcalde celranenc assenyala que s’ha tingut en compte el que ja hi ha sobre les Gavarres en altres municipis, per la qual cosa s’han coordinat amb el Consorci de les Gavarres.

Quim Paredes, director de la productora i biòleg, explica que a l’espai de la torre Desvern es descriuran ecosistemes naturals amb “elements que puguin sorprendre de la part més septentrional [del massís], la zona més humida” i “propostes de gestió” pensades des del punt de vista del medi ambient.

Ja hi ha instal·lacions que fan referència a les Gavarres, com ara el Museu del Suro de Palafrugell, el Museu de la Terracota de la Bisbal d’Empordà –tots dos al Baix Empordà– i el Museu de la Terrissa de Quart, al Gironès. Aquesta última instal·lació va reprendre l’activitat al novembre, després gairebé tres anys tancat, i obre els caps de setmana.

L’equip que encapçala Paredes ha tingut la col·laboració de l’associació Galanthus, especialitzada en gestió forestal i l’entorn natural, i de Francesc Codina, que ha estat responsable de les excavacions arqueològiques que s’han fet a la torre Desvern.

El centre ajudarà a entendre la vinculació de Celrà amb les Gavarres. El poble n’és “una de les portes”, assenyala l’alcalde Planas.

De cuina a exposició

El centre sobre les Gavarres dedicarà 110 m² de la torre al massís, en parts que havien estat corts o la cuina. Al que és estrictament la torre i altres punts dels baixos –uns 145 m²–, hi haurà informació vinculada amb l’edifici, les seves característiques i la seva evolució. Els baixos de la casa fan 425 m².

Per l’alcalde, el centre significarà “donar més vida i més oportunitats” a la torre Desvern: “Aquest lloc tan fantàstic que tenim a Celrà. És un lloc privilegiat. Tothom que hi ve queda admirat, de la vista, de l’espai, del parc de les olors. És un lloc tranquil, un monument històric”, assenyala Planas.

La torre Desvern és una masia fortificada, propietat de l’Ajuntament després de la donació feta per la família Cors. La seva part més antiga data del segle XII. Per a les obres per adequar els baixos, el consistori ha rebut ajuts d’altres institucions.

LA XIFRA

110
metres
quadrats dels baixos de la torre Desvern seran per explicar la flora i la fauna del massís de les Gavarres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona