Societat

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

Toti Juanola, i una enginyera agrònoma, Núria Simon, han plantat més de 250 pomeres en una finca de poc més d’una hectàrea a Rocabruna. L’objectiu: complementar el negoci del ramat d’ovelles amb un cultiu que no els donés molta més feina i no els suposés perdre terra per treballar. L’elecció del fruiter no és casualitat, sinó que han volgut recuperar les diferents varietats autòctones que han localitzat a la zona amb la idea de ser un “reservori” perquè no es perdin, exposen en aquest reportatge de l’Acn.

“Ho hem fet una mica diferent a tothom i cal veure com funcionarà, és experimental”, detalla Núria Simon, actualment professora d’agrària en un institut i enginyera tècnica agrònoma i de forests. Des de l’any 2010 que viu a Rocabruna -una entitat de població que depèn de Camprodon-, indret on va conèixer el pastor Toti, amb qui després d’anys de treballar plegats han decidit complementar l’activitat amb les pomeres.

Si bé van començar a plantar-les el 2021 -a raó d’una seixantena d’arbres per any-, calculen que les primeres pomes no sortiran fins que hagin passat uns set anys des de la plantada. “Ho fem esglaonadament per un tema de recursos econòmics, però també per anar aprenent com millorar la tècnica, pensant bé les varietats”, explica. La seva és una plantació extensiva, ben diferent de les intensives de les zones de la plana on es busca el màxim rendiment afavorint les seves condicions de creixement. “Aquí no tenim malles protectores per calamarsades”, explica a tall d’exemple, perquè la idea és deixar que creixin a la muntanya havent de fer les mínimes intervencions, conscients també que no serà una producció molt gran.

La quantitat no és el que es busca en aquest projecte sinó sobretot recuperar i garantir la supervivència de varietats autòctones que actualment es troben disseminades a la zona. Són una finca col·laboradora del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que també treballa amb diferents varietats de pomeres. “És un patrimoni genètic que tenim; amb el canvi climàtic hi ha força problemes amb les plantacions intensives, com ara plagues o la sequera”, remarca. En canvi, aquestes pomeres de Rocabruna han viscut passant fred i calor durant dècades. Segons la tècnica, “aquestes varietats poden millorar les més productives que hi ha ara al mercat i amb el canvi climàtic potser faran falta”.

Antigament, els pagesos de Rocabruna pujaven amb els seus animals a dalt de la muntanya durant l’estiu per estar més frescos. Es quedaven a les cabanyes de pedra que havien construït i, per poder-se alimentar tant ells com el bestiar, van plantar pomeres entre d’altres cultius. Uns arbres que durant dècades han sobreviscut sense que ningú se n’hagi ocupat. L’enginyera tècnica explica que va comptar-ne seixanta en un sol dia, a la zona on tenen les pastures.

Arbres alts i amb espai per passar el tractor

Una altra de les particularitats és que els han plantat fent fila i deixant una distància de 6 metres entre arbres per poder tenir espai per passar el tractor. També s’han empeltat amb “peus semi-vigorosos” perquè siguin arbres alts (de fins a 5 metres) i amb unes bones arrels que els faci resistents a la sequera. L’altura també evitarà que les ovelles i la fauna no es mengin les pomes. El ramat hi trobarà ombra i podrà pasturar els prats alhora que el fertilitzarà, reduint el risc d’incendi. Les pomeres d’intensiu solen tenir uns quinze anys de vida útil, després s’han d’arrencar i replantar. “Aquestes esperem que visquin cinquanta anys si els cuidem i tot va com hauria d’anar”, detalla.

Varietats per fer sucs i confitures

Actualment tenen una vintena de varietats amb la idea d’explorar usos com ara confitures, sucs, sidra i no tant de consum a taula. “Veurem quines funcionen millor”, conclou Simon. En un futur, no descarten vincular-ho a un projecte per donar a conèixer les propietats d’aquesta fruita amb tallers i altres activitats per al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona