Societat

BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

Una aurora boreal s’ha deixat veure aquesta nit en diversos indrets de Catalunya. Aquest fenomen, excepcionalment rar a casa nostra, es produeix quan partícules de protons i electrons procedents de tempestes solars queden atrapades al camp magnètic de la Terra, que actua com un imant.

Les xarxes socials s’han omplert d’imatges d’usuaris que han pogut fotografiar l’aurora boreal. S’ha pogut divisar en direcció nord-est des de Sabadell i Vacarisses, al Vallès Occidental; Campllong, al Gironès; Roses, a l’Alt Empordà; Banyoles, al Pla de l’Estany, Navàs i Súria, al Bages; Molló, al Ripollès; Queralt, al Berguedà, Torelló, a Osona; Caldes de Malavella, a la Selva, i Prades i Reus, al Baix Camp, entre d’altres municipis. El Parc Astronòmic de Prades ha compartit a la xarxa social X un vídeo de l’aurora boreal gravat a les 22.15 hores. “Mai abans ho havíem vist a simple vista”, assegura el parc astronòmic. L’aurora que s’ha vist a Catalunya és de tipus SAR.

Les aurores solen divisar-se en les regions més properes als pols, on el camp magnètic és més potent, però la d’aquesta nit s’ha pogut veure gairebé a tot Europa a causa de la intensitat de la tempesta solar que l’ha generada, que ha assolit el nivell cinc sobre una escala de cinc. El National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), que gestiona un servei de predicció d’aurores, ha confirmat que es tracta de la tempesta solar més potent des del 2003 i ha informat que les aurores boreals seran visibles cada nit d’aquest cap de setmana, fins a la matinada de diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia