Societat

societat

El pare de la nena morta per la mare a Sant Joan Despí nega que l’acusada tingués cap problema mental

Tant la mare d’ella com l’exparella coincideixen que era una “manipuladora”

El pare de la Yaiza, la nena morta per la mare a Sant Joan Despí el 2021, ha negat aquest dimarts que l’acusada tingués cap problema mental. En el segon dia de judici, el Sergio, pare de la Yaiza, ha descrit la Cristina -exparella i mare de la nena- com una persona “manipuladora, narcisista i egocèntrica”. De fet, ha explicat que en un intent de tornar amb ell, va arribar a inventar-se que tenia càncer d’úter. També l’ha descrit com una manipuladora la mare de l’acusada, que ha assegurat que “tot va començar” quan la seva filla es va assabentar que el Sergio estava amb una altra dona després d’haver-se separat: “Tenia l’obsessió que no volia que la nena estigués amb una altra dona”.

El Sergio també ha explicat que poc abans del crim, la Cristina va enviar-li un missatge retraient-li que preferís estar amb una altra dona i les filles d’aquesta abans que amb ella i la Yaiza.

Segons ha relatat durant el judici, des del moment que la Cristina va saber que ell es veia amb algú altre tot plegat es va encaminar cap a un assetjament “pur i dur” i ella contactava amb ell per telèfon o es colava a la comunitat de veïns on vivia ell i es presentava a la porta. “Tot era una manipulació i xantatge”, ha dit.

En una d’aquestes ocasions en què ella es va presentar on vivia ell se’l va trobar amb l’altra dona amb qui estava i que havia conegut un temps després de separar-se. Va ser el primer cop que els va veure junts presencialment, el març del 2021, i a partir d’aquest moment, ha dit ell, va notar “bastants canvis” en l’actitud de la Cristina, que de cop i volta li deia que sí a tot i mostrava una actitud passota.

Una actitud que li va xocar, ja que prèviament i durant la separació havien tingut conflictes quan ella havia volgut canviar l’escola on portaven a la nena i empadronar-la al pis de l’àvia materna on vivien les tres en aquell moment.

El cap de setmana dels fets, el del 29, 30 i 31 de maig del 2021, ha comentat que excepcionalment el divendres 28 van anar els dos pares a buscar la Yaiza a l’escola. Per la custòdia aquell divendres li tocava a ella fer-ho, però ell va demanar-li si podien anar-hi els dos perquè tenia ganes de veure la nena i ella va accedir-hi. En aquesta ocasió ella va aprofitar -segons el testimoni del Sergio- per tornar a dir-li que volia tornar amb ell i donar-li “un germanet” a la Yaiza. “Estava trista perquè al final l’estava rebutjant”, ha dit.

L’endemà, dissabte 29, la Cristina va escriure-li al Sergio i va retreure-li que preferís estar amb l’altra dona i les seves filles que amb ella i la Yaiza. Per aquest motiu, quan ell va a buscar la nena a l’escola dilluns 31 de maig i li diuen que la nena no hi ha anat ell ha confessat que va pensar que se l’havia endut per fastiguejar-lo. “Jo no m’imaginava que faria allò”, ha assegurat en relació al fet que ella matés la seva filla.

La cosina de l’acusada -que ha declarat com a testimoni a petició de la defensa- també ha explicat que aquell cap de setmana la Cristina va trucar-li per preguntar-li per la dona que estava amb el Sergio.

Durant la seva declaració, el pare de la nena ha clarificat que ella no tenia deliris ni feia cap “desconnexió rara” ni tampoc li havia manifestat que es volgués suïcidar: “Res extravagant ni mental”. “Al final ella és: vull aconseguir un llapis i l’aconsegueixo encara que hagi d’aixafar a algú”, ha conclòs.

La mare: “Et deia moltes mentides”

Un altre dels testimonis que ha declarat aquest dimarts és el de la Maria Concepción, la mare de la Cristina. Visiblement afectada, ha coincidit a descriure la seva filla com una persona manipuladora. També ha destacat que estava més trista i apagada quan es va assabentar que el Sergio tenia una nova parella, “abans no”.

De fet, ha explicat que la mateixa Cristina havia tingut altres parelles i que, per tant, li havia dit a la filla que era normal que ell en algun moment també pogués tenir-ne.

“No li preguntava gaire perquè tampoc em contestava mai la veritat”, ha dit. Sobre la manipulació, ha comentat que era un tipus de persona que “et feia sentir com que ella era la que sempre tenia raó, et deia moltes mentides”. “L’obsessió”, ha comentat sobre la Cristina, és que no volia que la nena estigués amb una altra dona. Segons la mare, la Cristina va voler tornar amb el Sergio perquè no es veiés amb l’altra dona.

Sobre el Sergio, ha dit que la Yaiza era “la seva vida i l’estimava molt” i que la mateixa Cristina va dir-li una vegada que com a pare no podria haver-ne buscat un de millor. D’altra banda, ha negat que ell no els deixés veure la nena: “Mai em va prohibir res ell”. De fet, durant la declaració, ell mateix ha assenyalat que tenia una bona relació amb la família d’ella i en especial amb la que havia estat la seva sogra, l’àvia materna de la Yaiza.

En un dels moments més durs de la declaració, la Maria Concepción ha admès que el dilluns 31 de maig del 2021, quan es va trobar la seva filla i la Yaiza al llit i va veure que la nena tenia marques al coll i estava morada de braços i cames va sortir d’allà insultant la seva filla cridant: “Què has fet?”.

Tant ella com el Sergio i els avis paterns de la Yaiza han declarat durant el judici haver patit danys psicològics.

Les infermeres

Durant el judici també han declarat les dues infermeres que van conversar amb la Cristina al box d’Urgències de l’Hospital Moisès Broggi, on ella es recuperava d’un intent d’autòlisi el dilluns 31 de maig. Va ser a les sis del matí de dimarts i la Cristina, han explicat, els va confessar que havia matat la seva filla ofegant-la.

“Ens va dir que li havia donat lorazepam i que al matí, com que la nena encara respirava, va acabar amb ella amb una bossa”, ha relatat una d’elles. Tant aquest testimoni com l’altra infermera han afirmat que l’acusada no va mostrar cap penediment en aquell moment.

L’entorn de la feina d’ella

La Cristina treballava com a tècnica de farmàcia a la Clínica Plató. Entre els testimonis d’aquest dimarts han declarat companyes de feina de l’acusada, que han afirmat que normalment no s’agafava cap baixa i que feia la feina normal: “El treball el feia bé”. Una d’elles, amb qui compartia torn, ha reconegut que fora de la feina “es tancava” i que el que sabia d’ella a nivell personal era el que deia ella, que és que era el Sergio qui volia tornar amb ella i ella el rebutjava.

La coordinadora de la farmàcia de la Clínica ha confirmat que arran dels fets es va impulsar un estudi i després d’analitzar els medicaments es va trobar que hi havia hagut un “desquadrament important”. Segons ha reconegut, la majoria dels medicaments que van ser trobats a l’habitació quan van trobar la Yaiza morta els hauria pogut treure la Cristina sense ser detectada.

La companya amb qui compartia torn ha indicat que les setmanes abans del crim, ella es va autoadjudicar la posició “d’envasar” medicaments i per això es tancava a l’habitació del reenvasat. “Res feia sospitar una cosa així”, ha dit.

Finalment, l’últim a declarar ha estat un altre treballador de la Clínica amb qui la Cristina va mantenir una relació sentimental i hi va conviure durant dos anys. Ell ha apuntat que ella era una persona “emocionalment dependent” en una relació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia