Societat

societat

El desallotjament de La Tancada, al Raval, acaba amb 37 persones identificades

Entre els identificats hi ha dos detinguts que acumulaven 149 antecedents

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle defensa que s’ha actuat amb “autorització judicial”

Un centenar d’agents de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia espanyola han desallotjat La Tancada, l’edifici municipal ocupat al Raval a Barcelona, l’antiga Massana. Els cossos policials han identificat un total de 37 persones, 36 homes i una dona, durant el procediment. Del total, dues persones han quedat detingudes, una investigada i cinc han passat a disposició de la Policia espanyola, segons ha informat la Guàrdia Urbana. Entre tots els identificats acumulaven 149 antecedents policial i s’havien fet fins a 400 intervencions policials en el darrer any per problemes al centre ocupats.

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha destacat que s’ha actuat amb autorització judicial i amb les “màximes garanties jurídiques”. Batlle ha assegurat que l’ocupació havia provocat “molts inconvenients i molèsties”, i que hi havia un perill físic real per a les persones que hi vivien per les condicions d’insalubritat en què ho feien, “d’indignitat absoluta”, ha detallat. De fet, ha concretat que part de les 400 actuacions policials a l’edifici en el darrer any s’han donat per problemes de convivència i ha afegit que, a l’interior, s’han donat altres problemes “més greus” que estan sota investigació.

S’oferiran alternatives d’habitatge als vulnerables

D’altra banda, Batlle ha explicat que els serveis socials de l’Ajuntament ja havien intervingut en aquesta situació i que ho continuaran fent. En aquest sentit, ha assegurat que s’oferiran alternatives habitacionals a aquelles persones que compleixin els requisits de vulnerabilitat. Tot i això, ha explicat que fins ara algunes persones han rebutjat aquestes opcions i que, un cop identificats aquest dimecres, part dels ocupants han marxat. Malgrat tot, ha insistit que s’estudiaran les peticions que puguin rebre.

Edifici per a usos culturals

Batlle ha explicat que la “recuperació” de l’edifici es va iniciar al setembre del 2023 i ha assegurat que el govern municipal havia manifestat en tot moment que volia recuperar-lo per destinar-lo a usos culturals, tot i que no ha concretat quins. Ha afegit que aquesta actuació s’emmarca en el marc de la recuperació general d’espais a la plaça de la Gardunya i de l’antic hospital de la Santa Creu.Per últim, ha explicat que ha rebut l’agraïment de sectors socials i econòmics del Raval per haver desallotjat La Tancada.

Reaccions

Des del Sindicat d’Habitatge del Raval han criticat l’actuació municipal i el dispositiu per desocupar l’edifici. Max, portaveu del sindicat, ha dit en declaracions als mitjans que l’espai acollia unes 35 persones migrades en situació irregular que no tenien una altra alternativa habitacional. Segons ha relatat, ja hi va haver un intent de desnonament al novembre que es va aturar. Ha afegit que des del sindicat s’han fet diverses passes en l’àmbit judicial per evitar que aquest desnonament es materialitzés, tot i que hi confiaven poc en aquesta via. Amb tot, ha assegurat que no tenien cap avís que avui es pogués portar a terme. A més, ha relatat que les persones que hi vivien no havien estat ateses per serveis socials, tot i que ha afirmat que els van dir que sí que ho farien. Per contra, ha lamentat, s’ha portat a terme el dispositiu policial per fer-los fora i ha augurat que part d’ells poden acabar al Centre d’Internament d’Estrangers. El portaveu ha considerat que es tracta d’una actuació “racista i sociòpata”. “És gravíssim deixar al carrer 35 persones que no tenen alternativa”, ha declarat. Ha dirigit les seves crítiques directament al tercer tinent de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, de qui ha dit que “compra el marc de l’extrema dreta” i es dedica a “criticar i criminalitzar La Tancada”. Max ha defensat que ha estat La Tancada la que ha patit atacs i ha posat en dubte el procediment judicial seguit per fer el desnonament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia