Societat

SOCIETAT

Els síndics recorden que l’empadronament sense domicili fix s’ha de resoldre en tres mesos

El Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Barcelona alerten que el silenci administratiu més enllà del termini establert s’entén com a positiu

El Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona recorden a l’Ajuntament de la capital catalana que la tramitació dels empadronaments sense domicili fix s’ha de resoldre en tres mesos. En un comunicat, apunten, a més, que el silenci és positiu i que, per tant, si no hi ha resposta de l’administració, s’entén que la sol·licitud d’empadronament ha estat estimada. Recorden que la normativa estableix que es pot recórrer a un domicili fictici per empadronar les persones sense sostre o que viuen en infrahabitatges, que resideixen habitualment al municipi i són conegudes pels serveis socials. En aquests casos, el consistori exigeix disposar de l’informe de coneixement de residència però el termini per emetre aquest informe és de tres mesos. Si se supera, ara mateix s’aplica el silenci negatiu. Per sol·licitar aquest informe cal emplenar un formulari específic i tramitar-lo de manera personal i amb cita prèvia. Un cop obtingut l’informe, la persona disposa de tres mesos per formalitzar l’empadronament de forma presencial en una oficina d’atenció a la ciutadania, per a la qual cosa també cal demanar cita prèvia. Les dues sindicatures han rebut diverses queixes per retards en l’emissió d’aquests informes. En estudiar-les, han pogut constatar, segons apunten, que “no hi ha un protocol clar de comprovació de la residència que reculli les garanties per respectar els drets de les persones”. També posen en qüestió que la cita prèvia hagi de ser un requisit. En aquesta línia recomanen a l’Ajuntament de Barcelona que incorpori el tràmit “sol·licitud d’empadronament de persones en infrahabitatge, habitatge insegur o per manca de sostre” en el catàleg de tràmits de la seu electrònica i en la carta de serveis d’atenció ciutadana; identifiqui i clarifiqui en la descripció del tràmit els llocs on es pot formalitzar la sol·licitud o estudiï l’establiment d’un protocol per gestionar les comprovacions de les residències i la correspondència de les persones sense domicili fix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.