Societat

tradicions

Quin èxit l’Ou com Balla!

Barcelona celebra el Corpus Christi

Centenars de persones han recorregut aquest matí i ho faran encara aquesta tarda i fins diumenge–el centre de Barcelona, de brollador a brollador, per poder contemplar una de les tradicions més nostrades del Corpus Christi: l’Ou com Balla. Tradicional i propi de la catedral de Barcelona, l’Ou com Balla i des de fa uns anys és una tradició recuperada que també es pot veure en altres escenaris: l’Ateneu Barcelonès, la Casa de l’Ardiaca o el Museu Marès.

L’Ou com Balla de la catedral de Barcelona enguany

El Corpus és la translació del cos i la sang de Jesucrist en el pa i el vi, la transsubstanciació, que es diu: el pas del Crist home al Crist diví. És la festa del Dijous Sant. L’ou com balla és una manifestació eucarística que té una vinculació amb “veure” el sagrament, de contemplació. “És un ou blanc buidat, que significa la forma de l’eucaristia, que balla sobre un raig d’aigua, sobre una panera de cireres vermelles, de vermell sang, símbol eucarístic, amb un seguit de flors que en origen simbolitzen el renaixement de la vida, té i tenen una vinculació amb les olors dels sants; són flors d’olor forta, com el llorer, el taronger, la ginesta...L’ou com balla es cobreix amb una enramada en forma de torre, de custodia. És a dir: tens el santíssim sagrament ballant dins d’una custòdia de flors”, va explicar aquest diari Nil Rider, qua va presentar el llibre L’Ou com Balla. L’efímer, el Corpus i la Catedral (Publicacions de la Catedral de Barcelona)

De la tradició de l’Ou com se’n té referències des del s. XVII, del 1636 i és propi de la catedral de Barcelona. Precisament l’ornamentació de l’Ou com Balla d’aquest any de la catedral es renova amb un disseny més verd i lligat amb la natura, “seguint la idea de l’encíclica Laudato Si del Papa Francesc, que ja va marcar el pessebre del claustre aquest Nadal”, han indicat des de la catedral. “Amb aquesta proposta més senzilla, feta de branques i flor groga, es vol donar més protagonisme a l’ou, que simbolitza l’Eucaristia”.

També han fet l’Ou com Balla l’Ateneu Barcelonès (foto), amb unes majestuoses cireres vermelles, la Casa de l’Ardiaca (foto), el brollador més florit, el Museu Marès i el Seminari Conciliar de Barcelona .

A la catedral s’hi mostren dues catifes de flors fetes de planta de flor, dels colors vermell i blanc, els corporatius de la Catedral.

L’Ajuntament de Barcelona aquest matí i fins avui a les vuit del vespre fa una jornada de portes obertes. A l’entrada hi ha una exposició dels gegants de la ciutat i el bestiari i una catifa de flors.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona