Societat

INFRAESTRUCTURES

Les obres de les variants d’Olot i Les Preses començaran d’aquí a un any

La consellera Sílvia Paneque afirma a la capital garrotxina que la licitació dels treballs serà al desembre

La Generalitat doblarà els busos directes entre la ciutat i Barcelona, i incrementarà freqüències dels que van a Girona

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat que les obres de les variants d’Olot i Les Preses començaran el segon trimestre del 2026, és a dir, d’aquí a un any. En una visita a la capital de la Garrotxa, on s’ha reunit amb l’alcalde Agustí Arbós (Junts), la consellera ha dit que el Govern licitarà els treballs al desembre i ha admès que aquest és un dels projectes “prioritaris” i un “deute” que cal resoldre.

Segons informa l’ACN, Paneque ha anunciat que es reforçaran els autobusos que connecten la capital de la Garrotxa amb Barcelona i Girona. A partir de setembre, es doblaran aquells que van directes a Barcelona (de dos a quatre diaris) i també s’augmentaran les freqüències dels que enllacen Olot amb Girona, passant pel Pla de l’Estany o la Selva.

L’alcalde ha explicat que la reunió de treball amb la consellera ha estat “molt profitosa” i els ha permès tractar diversos temes “molt importants” per a la ciutat. I de tots els que han tractat, Agustí Arbós n’ha situat dos al capdavant: les variants d’Olot i Les Preses, i la necessitat de millorar les connexions amb transport públic.

Sobre la variant, la consellera ha explicat que la Generalitat ja ha traslladat la maqueta del projecte als ajuntaments implicats i que aquest mes se’n farà l’audiència pública. Paneque ha subratllat que el Govern traurà a licitació les obres al desembre, amb la vista fixada que les màquines puguin entrar sobre terreny el segon trimestre del 2026.

A partir d’aleshores, el termini d’execució de les dues variants s’allargarà entre 43 i 44 mesos (cosa que en situa l’entrada en servei a finals del 2029 o principis del 2030). Els treballs tenen una inversió estimada d’entre 350 i 400 milions d’euros (MEUR).

Les variants d’Olot i Les Preses han de permetre completar l’eix Vic-Olot per Bracons (la C-37) i millorar la mobilitat en aquest àmbit. Les dues carreteres, a més, trauran el trànsit que actualment creua el nucli urbà d’Olot venint per Bracons a través del vial Sant Jordi (un recorregut que diàriament fan més de 20.000 vehicles).

La consellera de Territori ha admès que el Govern té “un deute” amb el territori, i que les dues variants són projectes “prioritaris” a la comarca. “Incrementaran la seva fortalesa i competitivitat empresarial, assumint també el trànsit de mercaderies i millorant el dia a dia de les persones que viuen al vial Sant Jordi”, ha subratllat Paneque.

Per la seva banda, l’alcalde d’Olot ha agraït a la consellera que la Generalitat ja posi damunt la taula “dates concretes” per a l’execució de les dues variants. “És el calendari que hem defensat sempre, i estem satisfets del treball que s’ha fet des del Departament perquè pugui fer-se realitat ben aviat”, ha dit Arbós.

Més autobusos

D’altra banda, durant la reunió de treball, la consellera i l’alcalde d’Olot també han parlat sobre la necessitat de millorar les línies d’autobús que enllacen la capital de la Garrotxa amb Barcelona i Girona. I aquí, Sílvia Paneque també ha anunciat millores als diferents serveis.

La consellera ha admès que, “en termes de mobilitat” amb transport públic, Olot té “deficiències”. Per això, ha anunciat que a partir del setembre la Generalitat doblarà les freqüències dels autobusos directes que enllacen Olot amb Barcelona passant per Osona (que dels dos diaris passaran a quatre).

En paral·lel, també s’incrementaran els viatges a les línies que van cap a Girona. Per una banda, la que passa per Banyoles creixerà amb quatre serveis més per sentit i dia. “Atenem la demanda creixent, conscients que hi ha gent que es queda a les parades sense poder pujar a l’autobús o bé que hi viatgen incòmodes”, ha dit Paneque.

D’altra banda, la línia que també connecta la capital de la Garrotxa amb Girona, en aquest cas passant per la Selva interior (municipis com Amer i Anglès) passarà de tenir entre tretze i catorze expedicions diàries a sumar-ne vint per sentit. “És un increment significatiu, que sobretot es concentrarà a les hores punta vinculades amb la mobilitat per motius de feina o estudis”, ha subratllat la consellera de Territori.

“Sabem que aquestes millores no atenen el 100% de les necessitats que hi ha, però sí que són significatives a l’hora de millorar la connectivitat entre Olot, Barcelona i Girona”, ha dit Paneque.

Durant la seva visita a Olot, la consellera i l’alcalde també han visitat l’Espai Cooperatiu del Nucli Antic. Aquí, Paneque ha conegut el projecte de regeneració urbana que comissaria l’arquitecta Itziar González. En matèria d’habitatge, la consellera de Territori ha explicat que s’està treballant amb l’Ajuntament perquè els solars que tenen compartits amb l’Incasòl es puguin començar “a impulsar” a partir del desembre.

I aquí, de fet, hi té molt a veure la urbanització de la zona de Sant Cristòfor (on es projecten 87 habitatges). Arbós ha explicat que després que s’hagi aprovat el projecte per dur a terme els enderrocs a la parcel·la, l’objectiu és tenir urbanitzat l’espai al desembre perquè estigui tot llest “per començar el projecte d’edificació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]